Нено Димов с последна информация за състоянието на река Драговищица (видео)

  • 28 декември 2018 11:25

  • 1660
  • 1
Нено Димов с последна информация за състоянието на река Драговищица (видео)
©

Няма превишение на нормите по основните показатели като олово, кадмий, никел, цинк. Това каза на брифинг министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе по повод състоянието на трансграничната река Драговищица.

Димов уточни, че последните данни за българския участък на реката са от 15 декември.

От 2016 година се правят измервания по над 59 показателя и до момента няма превишение на нормите в българския участък на реката, обясни екоминистърът.

Искаме информация и за това, което се случва - пилотна инсталация за извличане на мед и цинк от полиметални руди. Официално на 11 октомври 2018 година България иска да бъде включена в процедурата по ОВОС, не получаваме отговор от сръбската страна, но конвенцията дава възможност, когато става въпрос за пилотен проект, отговорът да се бави до две години. Октомври 2018 година изтече срокът и ноември изпратихме две писма. Първото писмо е с питане за това докъде е проектът и за документацията за проекта. Второто писмо е официална нота, която сме изпратили до сръбското посолство с искане на информация за качеството на водите в река Драговищица и какви дейности се осъществяват. Писмата са получени, но информация все още нямаме, заяви Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Успоредно с това бяхме в комуникация с българския евродепутат Ангел Джамбазки, който сезира еврокомисаря по околна среда и той пое ангажимент да постави въпроса пред сръбската страна, заяви Димов.

Взели сме всички възможни до този момент мерки. В българския участък нямаме основания за притеснения, но продължаваме да следим състоянието на реката, каза още министърът на околната среда и водите, като уточни, че тази сутрин е проведена среща по казуса с министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Работим с партньорите от Босилеград, за да получаваме информация за състоянието на река Караманица, която се влива в река Драговищица, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Извършват се необходимите проверки. До този момент нямаме основание за притеснение. Телефоните за сигнали работят денонощно, мобилизиран е и културно-информационният център в Босилеград. Ще очакваме и действията от сръбска страна, каза още Паунов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1660 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Георги Радев

2018.12.28 | 12:00

1

Румене, абе нали щеше да ми оправиш акта от полицията? Моля ти се говори с ония в Областното и София - актът още стои. Цяла България видя как оня ненормален инвалид се блъсна у колата ми и я потроши. Заради такива изроди сега аз трябва да страдам... Виж там и оправи нещата... Ако трябва се помоли на Курнелия и Илияна!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини