Парламентът ще улесни механизма за уреждане на пребиваването на чуждестранните военнослужещи от НАТО

  • 19 декември 2018 07:27

  • 370
  • 0
Парламентът ще улесни механизма за уреждане на пребиваването на чуждестранните военнослужещи от НАТО
© Novini.bg

Парламентът ще улесни механизма за уреждане на пребиваването на чуждестранните военнослужещи от НАТО, цивилния компонент и техните зависими лица, работещи в структури на Алианса на територията на България. Промените ще бъдат приети на второ четене и са точка първа в дневния ред. 

Министерството на отбраната ще предоставя с писмо необходимата информация на МВР за издаване на разрешение и удостоверенията за пребиваване. С приетите изменения за Закона за българските лични документи се въведе нов документ - карта на служител в структурата на НАТО и на зависимо лице на такъв служител. Към настоящия момент съществува практическа невъзможност за издаване на такъв документ. Причината е, че през 2016 година се осъществява договор за доставка на бланки на български лични документи и не е предвидена бланка за служители на НАТО и зависими лица. Такава бланка ще бъде изготвена след провеждане на процедура за обществена поръчка. Издаването на този вид документ може да започне най-рано през 2020 година.

Парламентът окончателно ще направи промени в Закона за културното наследство. Ще даде и възможност частните музеи да могат да легализират и вече декларираните ценности. Така собствениците на колекции ще могат да поискат пренасочването на заявлението им към музеи, които притежават експертен потенциал и съответстват на тематичния обхват на колекцията. Това ще може да се направи и към частни музеи, а не само към държавни и регионални.

Министерството на културата настоява да се запази възможността директори на музеи и министърът да могат да отказват издаването на удостоверение на културните ценности, ако има данни, че те са придобити незаконно.

Парламентът ще гласува и структурни промени в Министерския съвет, свързани със закриването на Министерството на  българското европредседателство.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини