Депутати от БСП, ГЕРБ, ДПС и ОП на нож заради промените в Изборния кодекс

  • 12 декември 2018 18:55

  • 25222
  • 3
Депутати от БСП, ГЕРБ, ДПС и ОП на нож заради промените в Изборния кодекс
©

Депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП дебатираха за електронното гласуване в предаването "Още от деня" по БНТ.

Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че БСП си търсят оправдания за изгубване на изборите. Те казват, че ние сме променили закона и заради това те ще изгубят. Думите му са по повод отложеното въвеждане на електронното гласуване.

Парламентът прие днес два законопроекта с предложения за промени в Изборния кодекс на първо четене. С текстовете се отлага машинното гласуване, въпреки че то трябваше да влезе в сила от следващата година. Според приетите днес промени Централната избирателна комисия ще решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да са по-малко от 1000. Машини ще могат да се поставят само в секции с над 300 избиратели и то само в страната.

"Разбирам притесненията ви, търсите си оправдания, че ще изгубите изборите, обърна се Димитър Лазаров от ГЕРБ към колегата си от БСП Филип Попов. На последните парламентарни избори има 169 хиляди недействителни бюлетини, а при машинката няма да има такива, отсече Попов. Александър Сабанов от Обединени патриоти бе категоричен, че червените се страхуват да не загубят вота и затова натискат за електронното гласуване. Не се ли притеснява БСП, че накрая на самото гласуване, когато се броят бюлетините, едно техническо лице не може ли да излъже тези хора от комисията. Вие кажете може ли или не може, попита Сабанов.

Няма как да стане измама с машина, защото няма външен достъп до тях, смята Попов. При един софтуер на хиляда гласа един или два гласа могат да отидат някъде и никой да не разбере. Този законопроект дава възможност ЦИК да възложи на Информационно обслужване да направи софтуера, опонира Лазаров.

Хамид Хамид заяви, че принципно ДПС са "за" електронното гласуване, което обаче, в условията на кибератаки, трябва да е обезпечено от гледна точка на сигурността. Преференцията стана средство за феномена 15/15, а ние ще предложим номерата да започнат от 100, допълни той по темата с номерата на бюлетините.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
25222 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Калашник

2018.12.12 | 20:43

3

Навсякъде първо се работи.Изкарваш надницата и после получаваш заплата . А при тях---първо плащаш. А после не го и хуяд.Няма престъпление. без юрист А после. Други ги оправдават

Калашник

2018.12.12 | 20:36

2

Не откачаи.за всичко са виновни юристите Толкова са юристи колкото ти си космонавт.защото са не наказуеми там няма закони и отговорност подкупни адвокати стават съдии или прокурори.Уж имало конкурс Глупости личен юрист да се лишава пожизнено от право.И тогава само за 6 месеца всичко ще се оправи.Бавили преписки ????? Тогава ----колкото. Години бавили---толкова години. Затвор Аз честен човек не срещнах а ти искаш юрист честен да видиш. С. Иванчева. За смях. станаха.

2018.12.12 | 20:16

1

Само ние хората можем да променим ситуацията в родината като се организираме и хванем тези престъпници (политици) мутри и други мошеници. И ги накажем така че следващите които се ангажират да управляват трябва да знаят каква е цената да мамиш крадеш и лъжеш народа . Това е пътя да си оправим родината . Не трябва да се плашим от тях

Добави коментар

Водещи новини