ГЕРБ с предложение за поправка в антикорупционния закон

  • 11 декември 2018 19:34

  • 771
  • 3
ГЕРБ с предложение за поправка в антикорупционния закон
© Novini.bg (архив)

От ГЕРБ внесоха предложение за законови промени, според които незаконно придобито имущество да може да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Предлага се също сроковете за конфискация, предвидени в закона, да отпаднат.

В приетия антикорупционен закон е регламентиран едногодишен срок за извършване на проверка за незаконно придобито имущество, след като е установено значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице. В закона е предвидено удължаване на срока с още шест месеца. 

Законодателната инициатива на председателя на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов идва дни след като Върховният касационен съд в тълкувателно решение обяви, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация. 

С внесените поправки се цели заобикаляне на решението на съда, което има силата на закон и се предлага антикорупционната комисия да не е обвързана с никакви срокове. Това ще важи както за новия закон, така и за висящи производства по предходния закон. 

Данаил Кирилов посочва в мотивите, че така ще може в пълна степен да се защити държавния интерес и ще обезпечи доказаната ефективност на гражданската конфискация. 

Внесената от ГЕРБ поправка в антикорупционния закон е трета по ред само в рамките на тази година, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
771 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
опорна то4ка

2018.12.11 | 19:46

1

Да се внушава: " ГЕРБ са лоши и гадни,искат промяна на закона за да прикриват мафиотите" ! Балъка не трябва да знае на кой свят се намира тролчета...

2018.12.11 | 21:28

3

Напълно излишно е да се внушава, че слънцето изгрява от изток, и че лайното мирише!

2018.12.11 | 19:52

2

Антикорупционните закони на ГЕРБ имат вид на циганска торба. Всеки път нов закон, според обвиняемия. Смърди. Та чак да си изповръщаш всички вътрешности.

Добави коментар

Водещи новини