Бисер Петков: Имаме закон, който гарантира правата на хората с увреждания

  • 05 декември 2018 15:41

  • 1186
  • 0
Бисер Петков: Имаме закон, който гарантира правата на хората с увреждания
©

"Имаме един нов закон, който гарантира правата на всички хора с увреждания и им дава нови форми на подкрепа", каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след окончателното приемане на промените в Закона за хората с увреждания.

„Аплодисментите са за народните представители, които приеха окончателно Закона за хората с увреждания и за всички, които имат принос, за да се стигне до тук. Знаете колко дълго продължи работата по този законопроект - няколко месеца, но положителното е, че имаме един нов закон за хората с увреждания, който гарантира правата на всички хора с увреждания и дава нови форми на подкрепа. За първи път финансовата подкрепа е обвързана с линията на бедност и размера ѝ е определен в самия закон, защото сега се определя в подзаконов акт. Само за тази месечна финансова подкрепа, която е диференцирана в 5 групи в бюджета на МТСП за следващата година са предвидени 426 млн. лв. За сравнение ще кажа, че разходите за интеграционни добавки тази година са 152 млн. лв.“, заяви министър Петков.

Той добави, че с този закон се отговаря на редица изисквания на ратифицираната през 2012 г. Конвенция за правата на хората с увреждания.

„Не по-малко важно е, че в закона са предвидени мерки за заетост за хората с увреждания, което е тяхната реална интеграция. Убеден съм, че с приемането на закона се поставя основата за цялостна реформа на политиката за хората с увреждания. Очаквам утрешния ден НС да гласува и втория законопроект за личната помощ, а днес МС одобри и третия законопроект за социалните услуги. През тази година може да се поздравим с една значителна промяна в правната рамка за хората с увреждания“, каза още социалният министър.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1186 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини