Красимир Каракачанов: 28 години се правят експерименти в Българската армия

  • 26 ноември 2018 14:53

  • 894
  • 2
Красимир Каракачанов: 28 години се правят експерименти в Българската армия
© Булфото

От 28 години се правят експерименти в Българската армия – съкращават се средства, личен състав и не се отдава нужното уважение на онези хора, които отдадоха живота си за изграждането на едни модерни и силни Въоръжени сили, които защитават Република България. Това каза във Велико Търново министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. Той участва в отбелязването на 140-ата годишнина от създаването на първото военно училище и началото на военното образование в България.

По думите му това няма как да се промени, ако не започне да променя образователната система. „Ако не си възпитан в дух на родолюбие и патриотизъм още в основното или средното училище, да наваксаш това във висшето образование е малко късно. Въпреки това, вашите преподаватели ви дават едно достойно образование, с което вие можете да се гордеете – не само като командири, не само като специалисти, но и като хора, които трябва да живеят със самочувствието, че вие се възпитавате да водите, да ръководите и сте част от елита на българската нация. Така е било винаги и тази традиция не трябва да се прекратява по никакъв начин", подчерта той.

"Тежките времена, които изживява армията, ще бъдат изживени. Голямата част от обществото и политическия елит смятаха, че след като сме членове на НАТО, ще има кой да ни пази, кой да ни подарява въоръжение, но тази илюзия започва да се изживява. Няма държава, която може да бъде силна, стабилна и просперираща, ако чака някой друг да гарантира нейната сигурност“, посочи Каракачанов.

Той бе категоричен, че сигурността на България, нейната териториална цялост, нейната независимост е зависила и ще продължава да зависи единствено от българските офицери. По думите му без национално съзнание и без кауза няма държава.

„Всички тези велики военачалници, които изброяваме, са знаели защо влизат във военно училище, са знаели как да възпитават своите войници и са знаели защо влизат във военно училище, са знаели как да възпитават своите войници и са знаели защо отиват и умират, защото са имали свой национален идеал – освобождението на останалите под турско робство българи и обединението на България. Какъв е днес нашия национален идеал? Трудно може да бъде казано. 45 години ни обясняваха, че националният идеал е световната пролетарска революция и създаването на световен социализъм или справедливост по света. 28 години ни обяснявам, че някакви нови европейски ценности са нашия национален идеал. Идеологиите идват и си отиват. Българската нация е вървяла напред, когато е уважавала своите национални идеали. Българските офицери трябва да имат един национален идеал – силна, просперираща и благоденстваща България“, допълни министърът на отбраната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
894 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гюм - внук на Варел Симеонов

2018.11.26 | 16:34

2

Баба ми Кофа Симеонова , вика на чичо Прасимир Каракач нерез. Нерез , защото харесвал Пиги от "Кукленото шоу , Лиляна Павлова и други свинеподобни.

Като шест пет

2018.11.26 | 15:39

1

Като гледам кой е министър на отбраната ми е ясно каква армия имаме. Гола вода...Тумбак до тумбака...

Добави коментар

Водещи новини