Георг Георгиев подписа Меморандум за сътрудничество между България, Световния еврейски конгрес и Организацията на евреите в България ,,Шалом‘‘

  • 23 ноември 2018 09:35

  • 471
  • 0
Георг Георгиев подписа Меморандум за сътрудничество между България, Световния еврейски конгрес и Организацията на евреите в България ,,Шалом‘‘
© МВнР

В качеството си на национален координатор за борба с антисемитизма, заместник-министър Георг Георгиев подписа вчера съвместно с изпълнителния директор на  СЕК Робърт Сингер и президента на ,,Шалом" д-р  Александър Оскар Меморандум за сътрудничество между правителството на Република България, Световния еврейски конгрес и Организацията на евреите в България.

Меморандумът ще създаде механизъм за развитие на редовни консултации и сътрудничество с цел обмен на информация, опит и добри практики. Документът е гарант за съвместни действия в областта на превенцията и борбата с антисемитизма и за подобряване на сигурността на еврейската общност.

Заместник-министър Георгиев откри церемонията по подписването. ,,Днес е ден, който трябва да бъде отбелязван като важен етап в партньорството между правителството на Република България, Световния еврейски конгрес и Организацията на евреите в България „Шалом“. Това споразумение между нас е доказателство за значимостта на ефективното сътрудничество между българското правителство, Световния еврейски конгрес и „Шалом“ в борбата с антисемитизма‘‘, подчерта Георгиев.

Българският заместник-министър отбеляза още, че документът ще гарантира ангажимента на  трите страни по прилагането на всеобхватен подход за предотвратяване и противодействие на всякакъв вид изявяване на антисемитизъм, което ще бъде осигурено чрез разработването и прилагането на План за действие за борба с антисемитизма за периода 2019-2022 г. ,,С подписването на този Меморандум нашето правителство не само заявява, че антисемитизмът няма да бъде толериран, но и предприема конкретни стъпки, за да гарантира, че еврейските общности се чувстват сигурни в България", каза той.

Той благодари на изпълнителния директор на СЕК Роберт Сингер и президента на ,,Шалом‘‘ д-р Александър Оскар за тяхното съдействие и подкрепа в съвместната  работа, както и на организаторите на събитието в лицето на Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) на ОССЕ за организацията на събитието. ,,Днешното събитие е върхова точка в усилията, които България положи през последната една година в борбата с антисемитизма, но и в областта на правилното разглеждане на антисемитски престъпления от омраза и подобряване на усещането за сигурност на еврейската общност в България", добави Георгиев.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
471 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини