Енергийни експерти: Трябва да бъде сменен моделът, по който работи пазарът на горива у нас

  • 15 ноември 2018 08:02

  • 1352
  • 1
 Енергийни експерти: Трябва да бъде сменен моделът, по който работи пазарът на горива у нас
© Pixabay

Нужна е да се предприема една законодателна инициатива, с която да бъде сменен моделът, по който работи пазарът на горива у нас, защото дори да се намали акциза, най-много след шест месеца цените отново ще достигнат тези нива. Пазарният механизъм за търсене и предлагане работи безотказно. В този смисъл, това е мястото, към което правителството трябва да насочи усилията си.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ енергийният експерт Васко Начев.

Според проф. Атанас Тасев, всяка намеса в пазарната логика може да е контрапродуктивна. Ако погледнем възможностите на държавата - на този етап те са твърде малко, още повече че вече бяха наложени мерки за регулиране цените на горивата. Нищо няма да се промени с промени по касовата бележка, това не е необходимо. Трябва основните производители и дистрибутори да разработят нова методика и да проведат разяснителна кампания за горивата, каза той.

Според Васко Начев, цените на горивата у нас са винаги малко под фокуса на общественото недоволство, а за последните два дни цената на най-масовия бензин А95 е паднала с 20 стотинки. Ако погледнем таксите, акцизът и ДДС у нас са сред най-ниските, а в същото време се доближаваме до цените в Европа и това е всъщност големия въпрос, допълни експертът.

Когато пада цената на нефта, не така бързо падат цените при крайните потребители, защото се работи на фючърс - реално нефтът вече е купен, стои в танкерите и не може да бъде продаден на по-ниски цени. Обратно - когато се вдига петрола, рязко скача цената на дериватите, защото всеки търси максимална печалба, допълни проф. Тасев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1352 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БСП ВИЗИЯ за ОБИРА на БЪЛГАРИЯ

2018.11.15 | 09:52

1

ВСИЧКО Е ИЗМИСЛЕНО ОТ БСП/ЛУКОЙЛ ОЩЕ ПРЕДИ ВЕК НАЗАД В ПРИКАЗКАТА ЗА ИСТОРИЧЕСКОТО УНИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ
огромни социални и финансови последици за всички български данъкоплатци са по време на управления на БСП и ДПС. Първата е банковата криза от средата на 90-те години на ХХ век по време на пагубното самостоятелно управление на БСП с кабинета Виденов. И втората е по времето на печалното управление на социалистите с ДПС чрез кабинета Орешарски, когато изкуствено бе фалирана КТБ. Мисля, че за ДПС би следвало да се посвети отделна книга главно за изследване на изкуството на тази партия да управлява, дори когато не е формално на власт като коалиционен партньор. Както самият Ахмед Доган казва в едно свое изявление „ДПС е като бацил, влезе ли веднъж няма излизане”. Затова аз предпочитам да говоря за вече превзета от корупцията държава.Банковата катастрофа по време на еднопартийното управление на БСП начело с Виденов.
2. Изкуственият фалит на КТБ при БСП и ДПС с кабинета Орешарски.
3. Проектът „Белене”, който е най-продължителният корупционен модел, обогатен с внос на руска корупция

Добави коментар

Водещи новини