Миграционната обстановка в страната е нормална, отчитат от МВР

  • 14 ноември 2018 14:35

  • 448
  • 0
Миграционната обстановка в страната е нормална, отчитат от МВР
©

Пактът за миграцията на ООН е декларация, а не конвенция. Той няма правен и юридически характер. Документът признава правото на страните сами да решат как да реагират относно проблема с миграцията. Целта му е да се противодейства на миграцията и да се приемат общи правила. Това каза министърът на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, по време на представянето на Глобалния пакт за миграцията на ООН, предаде репортер на Novini.bg.

"Документът е преминал през няколко кръга преговори. Никой никога не е принуждавал България да го приеме", уточни тя.

„Унгария и Австрия са страните, които са решили да не се присъединят към него. Останалите страни-членки са се съгласили“.

„Ние като държава не можем да се преструваме, че проблемите с миграцията са извън България. Ние сме една от страните, източник на мигранти, като страна, през която преминават тези потоци. В резултат на тези миграционни процеси редица сектори изпитват недостиг на работна ръка. Затова е важно да се установят правила за законна миграция. Ние сме външна граница, към която се стремят мигранти“, каза Захариева.

Захариева поясни, че имаме възможност да изберем кои конкретни мерки да приемем и кои не, без да сме задължени да приемем целия документ

Глобалният пак за миграцията не променя начина, по който и към момента се борим с нелегалната миграция. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,. Той добави, че България и сега спазва стриктно ангажиментите си. „България контролира и се справя добре с опазването на външната граница на ЕС и това се отчита от нашите европейски партньори. Миграционната обстановка в страната е нормална“, увери той.

"Пактът за миграция на ООН не променя с нищо задълженията на България като външна граница на ЕС“, посочи той и допълни, че България и сега развива ефективно сътрудничество с други страни. „Пактът няма да промени прилагането на стриктна политика спрямо нелегалната миграция“, заяви Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,.

„От началото на годината има над 30 случая, при които по наш сигнал, са задържани над 250 лица на гръцка и турска територия“, обясни вътрешният министър. „От началото на годината 131 са досъдебните производства за случаи на каналджийство“, каза още Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини