Марешки разкри ключа към успешните политики

  • 12 ноември 2018 19:38

  • 2447
  • 1
Марешки разкри ключа към успешните политики
© Воля, пресцентър

Моят анализ на проблемите на ЕС започва от слабото лидерство.

Това заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 в интервю за Voice of Europe, съобщиха от пресцентъра на паритята.

„В резултат на този факт бяха направени серия грешки, за да се стигне до това Съюзът към днешна дата да е слаб и унизен. Мисля, че през последните години идеите и политиките в Брюксел силно се разминават с първоначалното виждане за смисъла на това уникално обединение. Една политическа клика действа така, че да унищожи  европейските ценности, да постави нациите на колене, да допусне европейските граждани да се чувстват застрашени в собствения си дом. Това не може да продължава повече. Убеден съм, че на изборите през май догодина ще има огромни промени в структурата на Европейския парламент. Виждаме какво става в Италия, в Австрия, в Германия, във Франция…Трябва да се обединим, за да спасим страните си от безумията на сегашните евро-лидери”, посочи Марешки.

В отговор на въпрос дали старите лидери са вцепенени от страх пред мисълта, че бъдещият ЕС  ще бъде доминиран от хора  от Движението за Европа на нациите и свободата, той подчертава, че имат основание за такова притеснение.

„Всяко статукво трудно се предава. Аз имам категорично мнение по този въпрос- лидер се раждаш, не те назначават за такъв. В момента ЕС се управлява от назначени скъпо струващи на данъкоплатците чиновници, а не от лидери. И това се превърна в огромен проблем за цялата идея за Обединена Европа. Ще се радвам много, ако на изборите през май хората от всички страни изхвърлят зад борда тези „лидери” и дадат шанс на истинските патриоти в Европа да поправят щетите и да работят за просперитета на нашия съюз”, заявява зам.-председателят на НС.

Попитан защо ВОЛЯ е приела поканата на Движението за Европа на нациите и свободата /MENF/ да се присъедини към това европейско семейство, той пояснява, че внимателно се е запознал с основните позиции на Движението и е съгласен с голямата част от тях.

”Такава е позицията за мигрантската политика в ЕС. Поздравявам всички приятели от MENF, които като  Матео Салвини в Италия, например, защитават държавата си с адекватна политика и печелят все повече привърженици. MENF трябва да е новият лидер в бъдещия европарламент! Ние от ВОЛЯ споделяме мнението на партньорите от Движението, че ЕС се нуждае от огромна промяна – и на лидерско ниво, и като политики, и като отношение към страните-членки. Това ни обединява”, заявява Марешки.

Евродепутатката Джанис Аткинсън, която води интервюто, задава въпроса дали би подкрепил напускане на ЕС, както Великобритания.

„Влизането в ЕС беше основна национална цел за България дълги години. Това членство ни даде много- свободно придвижване в Европа, възможност за младите хора да учат където пожелаят. След десетилетия зад Желязната завеса, хората могат да пътуват и да опознаят „забранения” до неотдавна свят.

Това са големи постижения и ползи за нас от ЕС. Така че за излизане трудно бих говорил. По –скоро ние сме за радикални промени в Брюксел, които да позволят Съюзът да продължи да съществува и да се развива, но на съвсем друга основа” казва Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967.

В интервюто той коментира и появата на ВОЛЯ в българската политика.

„Лявото и дясното постоянно се упрекват кой повече щети е нанесъл на държавата по времето на своето управление. Избирателите имат усещането, че всички са еднакви и просто разиграват пред народа режисиран спектакъл. А режисьорът обикновено са някакви среди извън България или кръгове у нас, които обаче не са под прожекторите. Изминаха вече близо 30 години от демократичните промени, а страната ни все още е сочена като най-бедна и най-корумпирана в ЕС. Излиза, че резултат от действията на досегашните политически формации няма. Ето затова създадох партия ВОЛЯ –като алтернатива не на една конкретна партия, а на цялото статукво. Ние искаме държавата да се управлява прозрачно, почтено, с грижа най-напред за хората, да се отстояват националните интереси с достойнство, да има повече инвестиции и работа, да укрепим патриотизма и изконните семейни ценности. Но на първо място- да се повиши стандартът на живот на всеки български гражданин. Един от начините за това е безкомпромисна битка срещу картелите и корупцията. Това е визитката на ВОЛЯ”, подчертава Марешки.

В отговор на въпрос какви са привържениците му той пояснява, че  това са най-вече хората, на които им е омръзнало едни и същи политици да се редуват в управлението, а животът на народа да не се подобрява.

„Ние смятаме, че успехът на всяко едно управление се мери по джоба на всеки гражданин, т.е. по неговото благосъстояние. В България всички сектори имат нужда от сериозна реформа. Години наред партиите и отляво, и отдясно ни убеждаваха, че правят реформи. Наливаха се стотици милиони- например в здравеопазването. Резултат няма. Затова ние говорим за затягане на мерките срещу корупцията на всички нива. Това е ключът към успешни политики в различните сектори”, смята Марешки.

В отговор на въпрос как работи групата на ВОЛЯ в парламента, той подчертава, че партията е могла да има повече от 12 депутата, ако статуквото не е заляло медиите с фалшиви новини  за него и партията по време на предизборната кампания.

„Това очевидно повлия на някои избиратели. Но дори и 12, ние имаме своята тежест в парламента. В началото всички ни подценяваха. Мислеха, че сме наивни и неопитни, понеже сме нови за тази институция. Но само няколко месеца след началото  се видя, че групата на ВОЛЯ е различна от тези, които досега са били в Народното събрание”, изтъква лидерът на ВОЛЯ.

Той подчертава, че има случаи, когато групата  се изправя срещу всички останали.

„Такава е темата с решението закупуване на  изтребители за няколко милиарда евро.Нашата теза е, че първо трябва да решим проблемите в ключови за всички българи сфери- здравеопазване, образование, сигурност, пенсии… И едва тогава да си позволим „луксозни скъпи играчки”, както ги наричам. Но лобитата са изключително активни и изобщо не ги интересува, че с тези милиарди могат да се направят много полезни неща за хората”, казва Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.13 | 08:34

1

Какво стана с евтиното гориво?

Добави коментар

Водещи новини