България е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония

  • 09 ноември 2018 11:55

  • 725
  • 0
България е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония
© pixabay

България е представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в отговор на въпрос на депутати от левицата относно работата на мултидисциплинарната комисия по исторически и образователни въпроси, създадена по Договора за добросъседство между България и Македония.

"До момента комисията е имала две заседания, като третото се очаква да бъде до края на този месец", посочи Захариева.

"Обмениха се учебниците по история между двете държави и на второто заседание е направен преглед на учебници от 6-то и 7-мо отделение в Република Македония и са представени над 30 страници бележки по тях", каза външният министър.

Тя коментира, че нашите представители са констатирали сериозни проблеми в учебното съдържание. По думите ѝ обаче атмосферата в комисията е конструктивна.

Министър Захариева посочи, че комисията трябва всяка година да представя общ доклад за дейността си на правителствата на двете държави. "За България е важно най-бързо да се разберем за общи исторически събития и личности, които би трябвало да честваме заедно", коментира тя.

Захариева посочи, че на първото заседание на комисията, на което е присъствала закратко, са обсъдени правилата на работа. Учените от двете държави са се разбрали заседанията да се провеждат на ротационен принцип - един път в България, един път в Македония. Външният министър отбеляза, че очакванията от работата на мулдисциплинарната комисия са много големи. Тя посочи, че българските представители в нея са определени след консултации с Българската академия на науките и Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Не мисля, че някой има съмнение в професионалните качества на нашите представители в комисията", добави тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини