Парламентът отхвърли поредния опит на БСП да спре концесията на Летище София

  • 08 ноември 2018 11:53

  • 826
  • 2
Парламентът отхвърли поредния опит на БСП да спре концесията на Летище София
© Novini.bg (архив)

Парламентът отхвърли поредния опит на БСП да спре концесията на Летище София с 88 гласа "за", 73 "против" и 40 въздържал се.

От левицата предложиха с допълнение в Закона за концесиите да бъдат изключени от даване на концесия дейността, услугите и обектите на търговските дружества в забранителния списък за приватизация от Закона за приватизация и след приватизационен контрол. Причините за поставяне на тези дружества на особен ограничителен режим за приватизация са сходни с тези, които налагат изключването при режима на концесиите, се посочва в мотивите.

От ГЕРБ и "Обединени патриоти" критикуваха левицата, че тази законодателна промяна не е на мястото си и няма да има желания ефект.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов /ГЕРБ/ посочи, че няма връзка между забранителния списък и Закона за концесиите и няма как да стане, защото концесия на корпоративно имущество не може да има. Той отбеляза, че концесията е на публична държавна или общинска собственост. Летище София като земя със съоръжения е обект на публична държавна собственост и като такъв може да подлежи на концесиониране, посочи Кирилов. Този актив обаче не е апортиран в капитала на дружеството "Летище София" ЕАД, добави той. В забранителния списък са търговски дружества, ако проблемът ви е концесионната процедура на летището, то няма нищо общо с дружеството, коментира Кирилов.

Крум Зарков /"БСП за България"/ заяви, че Законът за концесиите има нужда от прецизиране, защото се създава впечатлението, че с един закон законодателят създава списък, а с друг го заобикаля. Правната техника е коректна и не касае само Летище София, коментира той.

Лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за отбеляза, че за четвърти път се опитват да спрат концесионната процедура на Летище София с различни законодателни техники. Тя обяви, че ще се опитат да сезират Върховния административен съд за решението на Министерския съвет за отдаване на концесия на летището, както и ще се обърнат с молба за среща с президента Радев. Нинова коментира, че това не е правен, а е политически въпрос - искаме ли държавата да има собственост и контрол върху стратегически обекти. Обръщаме се към патриотите да ни подкрепят, посочи тя и отбеляза, че Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа е искал ревизия на всички концесии.

Когато предлагах да се прекратят златните концесии, вашата партия беше против, когато предлагах да се изгонят ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН от България, вие бяхте против, сега крадете нашите идеи, обърна се председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа към Нинова.

Колегата му Искрен Веселинов /ВМРО/ посочи, че основният въпрос днес не е за държавата в икономиката, а може ли БСП да напише свестен законопроект, за да има подкрепата на патриотите. Христиан Митев /НФСБ/отбеляза, че летищата във Варна и Бургас са дадени на концесия по време на управление на БСП и продължават да се развиват доста добре.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на посочи, че е впечатлен от заявката на Нинова, че БСП ще защитава националния суверенитет и попита дали ще бъде последователна във всички закони. Той отбеляза, че тече публично обсъждане на предложенията за промяна в закона за БНБ, които трансферират суверенитет към Европейската централна банка във връзка с влизането в чакалнята на еврозоната.

Когато кажем, че ще пазим националния суверенитет, ще го пазим, увери го Нинова, цитирана от БТА. Тя отговори и на патриотите, че не е участвала в никакво качество във взимането на решения за концесия в миналото. Когато дойде да взимаме решения за бъдещето, ще отменим концесията на Летище София, заяви лидерът на БСП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
826 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.11.08 | 13:41

2

Нинова уверила някого в нещо. И да не би някой да й вярвя? На всяка дума - демагогия и лъжа. Това е тя. За съжаление и партията й. Резил!

СПЕШНО!!!

2018.11.08 | 12:08

1

да се доставят двата тона спанак с татул на позитано 20 и в парламента

Добави коментар

Водещи новини