Илияна Йотова: Паметта не е за продан

  • 06 ноември 2018 18:56

  • 479
  • 1
Илияна Йотова: Паметта не е за продан
©

„В тези ценни предмети е кодирана история, която не е за продан. Паметта не е за продан.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , откри изложбата „Спасени съкровища на България“ в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ).

Експозицията представя 300 културно-исторически ценности, спасени през последните десетилетия от иманярство и нелегален трафик, благодарение на органите на Министерство на вътрешните работи. „Унищожаването на тези предмети безвъзвратно къса страници от древната ни история, в които остават бели петна. Откъснат от средата си, всеки един от предметите губи от своята стойност, защото губи най-ценното – своята биография“, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , подчерта, че битката с иманярството и фалшифицирането на антики е сложна и дълга, изисква координираните усилия на институции и общество както на национално, така и на международно ниво. Вицепрезидентът посочи, че в обществото ни липсва достатъчна чувствителност към похищението на ценности.

„Тази изложба търси и трябва да намери събудената отговорност на всички нас“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Благодарности вицепрезидентът изказа към НАИМ и 18-те музея в различни части на България, които са събрали ценните експонати. „Изложбата нямаше да бъде възможна без обединените усилия на държавата, институциите и обществото“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. Вицепрезидентът благодари за отговорната и професионална работа на служителите на Министерство на вътрешните работи и за подкрепата на Министерство на културата и Столична община. „Съкровищата от изложбата са още по-ценни, защото са спасени. Тя трябва да бъде посетена от повече хора, трябва да доведем децата си, да я видят туристите“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Последвайте канала на

Нора Виткова
479 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2018.11.06 | 22:11

1

Нека тази рижава свиня обясни на българския народ как златото от Българска Народна Банка бе откраднато от любимата и болшевишка съветска армия. Или пък да разясни как тракийското злато от Странджа бе задигнато с хеликоптери и отнесено в болшевишка Русия!

Добави коментар

Водещи новини