Депутатите гледат на второ четене новия Закон за киберсигурността

  • 31 октомври 2018 07:21

  • 558
  • 1
Депутатите гледат на второ четене новия Закон за киберсигурността
©

Парламентът ще разгледа на второ четене новия Закон за киберсигурността.

Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Проектът на Закон за киберсигурност има за цел в националното законодателство да бъдат въведени изискванията на европейска директива. Законът урежда дейностите по организацията, управлението и контрола на киберсигурността, в това число всички дейности и проекти по киберотбрана и по противодействие на киберпрестъпността. Със закона се създава система за киберсигурност. Предвидено е тя да бъде част от системата за защита на националната сигурност. Управлението и организацията на системата се осъществява от Министерски съвет, а за подпомагане на дейности към правителството се създава Съвет по киберсигурност. Председател на този съвет е заместник-министър председател, определен от премиера.

Депутатите ще разгледат и промените в Закона за авторското право и сродните му права на второ четене. С измененията се транспонира европейска директива зс която се въвеждат нови възможности за свободно използване на писмени произведения от незрящи лица или лица с физически увреждания. Допуска се изготвянето на копия в алтернативен формат, достъпен за хората с увреждания - Брайлов шрифт, едър шрифт, адаптирана електронна книга, звукозапис на съдържанието на писмено произведение (аудиокнига), радиопредаване и други.

На вниманието на депутатите се поставя и докладът за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба през 2017 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
558 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мирише на барут

2018.10.31 | 08:16

1
Светът се готви за война, България също. Приемат се закони, близки до законите преди ВСВ. Какво налага отново да сме страна в един не наш конфликт?

Добави коментар

Водещи новини