Лиляна Павлова: Подражанието в политиката слага ограничения

  • 29 октомври 2018 19:46

  • 949
  • 3
Лиляна Павлова: Подражанието в политиката слага ограничения
© Пресцентър

Успехът на председателството в голяма степен се дължи на добрата симбиоза между различните екипи и това, че бяхме обединени от кауза. Работя в екип предимно от жени, така че успехът е и на женското начало. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена в рамките на форума „Жените - таланти в политиката“. Това съобщиха от Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Събитието, което се състоя в НДК,  бе организирано от Съвета на жените в бизнеса в България и Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС. Сред гостите бяха жените-посланици на Австрия, Алжир, Виетнам, Мароко, Черна гора. Водещ на разговора с министър Павлова бе Максим Бехар.

Съветът на жените в бизнеса в България смята, че професионалните постижения и успехи на дамите трябва да бъдат отбелязвани, уважавани и насърчавани, каза д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на съвета. Тя допълни, че България стои относително добре на европейската карта, когато става дума за равнопоставеност на половете на работното място, но не така стоят нещата в други страни-членки на ЕС. Усилията в тази насока трябва да продължат и темата трябва да стои високо в политическия дневен ред на Европа.

България е с най-добри показатели за участие на жените и в политиката, и в бизнеса. Страната ни е на 18 място от 144 държави по брой на жени на ръководни позиции. И скоро ще трябва да мислим как в някои сектори да привлечем повече мъже, а не обратното, каза министър Павлова. Според нея България участва активно в подготовка на европейското законодателство в сферата на равнопоставеността между половете, защото може да даде добри примери. Постигнат е и значителен напредък в уеднаквяване на позициите на страните-членки, свързани с майчинството, споделяне на задълженията между жените и мъжете и т.н.

Все още обаче съществуват стереотипи, които трябва да преодолеем, подчерта Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. Защото едно е жената да има възможност за професионална реализация, съвсем друго са какви са възприятията на мъжа за нейната роля и задължения.

България е и държавата с най-дълга отпуска по майчинство сред страните членки на ЕС. За съжаление обаче, при две или повече деца едно след друго, жените губят трудови навици и са демотивирани да се върнат на работа. Най-дългото майчинство у нас не влияе на демографията, а тенденцията на раждаемостта е надолу.

Министър Павлова отговори на множество въпроси, свързани с личния ѝ опит на жената-политик.

„Нямам политик, на който да подражавам, знам, че всеки трябва да извърви своя път. Подражанието слага ограничения и не можеш да се разгърнеш пълноценно… Като жена аз съм по-емоционална, експресивна, по-реактивна. Политиката учи, че човек трябва да си мери приказките, да е по-въздържан и балансиран. Трябва да си искрен, но премерен. Трябва да си достъпен, но да не си съвсем открит. И преди всичко – да си уважителен… Научих се, че човек никога не трябва да казва никога, че в политиката трябва да правиш много неща „в името на…“. Затова и по време на председателството работих с всяка институция и с всяка политическа партия.“

В края на срещата министър Павлова получи статуетка „Победа“ като символ за настоящите и бъдещи успехи.

Последвайте канала на

Владимир Василев
949 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.10.29 | 21:11

1
АКЪЛ ТКЗС

2018.10.29 | 21:38

2
Акъл или гъз!

2018.10.29 | 21:50

3
Така е Лиле, ти си жив пример.

Добави коментар

Водещи новини