Прокурор към почернена майка: Деца умират и при други случаи

  • 21 февруари 2012 08:18

  • 9231
  • 27
Прокурор към почернена майка: Деца умират и при други случаи
©

Това, което се случва по пътищата, не е война, защото няма победител в тази война, това е бедствие, което се случва по пътищата", каза в сутрешния блок на БНР Явор Нотев, депутат от „Атака”.

Аз бях за това да настъпят промени в закона за. Аз не съм бил само адвокатът на Максим Стависки. Той е един отделен случай. Паралелно с неговото дело течеше подобно дело - отново случай с пиян шофьор и то доста по-пиян от Стависки отново причини смъртта на млада жена и отново делото получи условна присъда, добави той.

По темата адекватни ли са присъдите, давани за убийсво на пешеходна пътека Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, заяви, че има нещо ненаред. "Нещо  е объркано в системата, нещо не е наред, след като водач получава втова условна присъда за второ убийство на човек на пътя. Има нещо сгрешено в това, след като родители поставят цветя на пешеходни пътеки и да ги кръщават с имената на децата си. Има в момента воля за справяне с проблемите, има конкретни обещания, има конкретни срокове, надявам се нещата този път да се случат”, коментира Тодоров.

Той повтори още веднъж исканията на близки от пострадалите при катастрофи и по-специално за убийството на пешеходна пътека, за употребата на алкохол и споразумението. По думите му, за тях са нужни повече санкции.

"Започваме промени в наказателния кодекс, които засягат възможността за споразумение със съда в случай на убит на пешеходна пътека човек - тази възможност отпада", каза Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ. "Увеличават се санкциите към водачите, които преминават неправилно по пешеходната пътека, които не знаят с колко километра в час се кара в градски условия и др.”, посочи още Иванов.

Качеството на правораздаването в България е на едно добро европейско ниво. Колегите от Европа, които ни проверяват, нямат забележки", каза Валери Първанов, зам.-главен прокурор при ВКП в отговор на това, което заяви майка на убито дете на пешеходна пътека, чийто убиец е с условна присъда след споразумение със съда. Нели Петрова каза, че родители на убити деца подготвят писмо до Европейската комисия в Брюксел, с което му обръщат внимание върху правораздаването в България и че тя с това законодателство, няма място в Шенген.

"Всеки е невинен до доказване на противното. Една от майките имаше претенции към Върховния съд, че делото се бави повече от две години. Деца загиват и при други обстоятелства, и други родители са на ваше място", каза той на майката Нели Петрова.

Той обясни, че страната ни вече е осъдена от Европа поради факта, че затворите ни побират 4 хиляди души, а в момента присъди затвор изтърпяват 11 хиляди души. Този аргумент той изказа в отговор на въпроса защо прокурорите не искат по-високи присъди за шофьори, убили човек на пешеходна пътека.

Провокиран от изявлението на зам-главния прокурор Първанов, в студиото по телефона се включи и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа. "Всичко, което ще се случи в промяна на законодателството за убийството, е в правомощията и във функцията на българския парламент. Законодателството се приема само и единствено от българския парламент”, подчерта Цветанов. „Ние трябва да работим в интерес на общество, а не обществото да ни казва какво трябва да правим”, поясни той.

Цветанов обясни, че в момента, когато бъде прието законодателство, което ще съответства на обществения интерес и европейските практики, няма никаква пречка, съдиите, прокурорите и адвокатите да приемат тази даденост.

Вчера по време на кръглата маса в Народното събрание от едната страна стояха жертвите на престъпността, близките на загиналите по пътищата, а от другата страна – представителите на институциите, но никой не е застрахован, защото всеки един от нас може да бъде жертва на пътя, заяви Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа. По думите му в някои случаи споразумението трябва да отпадне. „Винаги трябва да се ръководим от обществения интерес”, подчерта още веднъж вицепремиерът.

Последвайте канала на

9231 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар

2012.02.23 | 18:47

16
"Деца загиват и при други обстоятелства, и други родители са на ваше място", каза прокурора на майката Нели " Това са абсурдни думи на един прокурор.Искам веднага да бъде уволнен и да му се отнеме разрешителното.Сигурен съм че това е една подкупна свиня.
Лили

2012.02.22 | 11:56

14
Питам се този прокурор, ако не дай си боже загуби детето си по този начин на пешеходна пътека, дали ще се успокои с факта че деца умират и при други обстоятелства?!?! Трябва да си безмозъчно същество, за да си го помислиш камо ли да го изречеш и то пред почернена майка. Съгласна съм с номер 2, незабавно трябва да бъде уволнен и да му се отнеме разрешителното вовеки.

2012.05.20 | 23:27

27
Питам се, дали не можем да направим нещо, че този изрод да бъде уволнен?

2012.03.04 | 19:35

26
абе имаше преди време една прокурорка от перник май, на която й сгазиха детето. доколкото си спомням, бая годинки лепнаха тогава на водача, безусловна присъда. и найде ми, че това се случи някъде във времето, в което пуснаха ставийски с условна присъда за същото 'леко' нарушение на правилата. ама както е казал дядото... всички животни са равни, но някои животни са по-равни от останалите
Христо Георгиев

2012.02.22 | 11:56

12
Кой каза че нямало места в затворите.Знаете ли ,че почти във всеки град имаше ВОЕННИ ПОДЕЛЕНИЯ с много добри казарми и помещения/оборудвани с легла;печки; тоалетни;бани; кухни и много други помощни и сервизни помещения и оградени с високи огради/. Това са най-подходящите сгради за ЗАТВОРИ в България--но нашите управляващи въобще това не ги интересува............
няма

2012.02.22 | 11:56

13
Не е точно така, във Варна, Пловдив и София точно за военните поделения ще се предлагат проекти за преустройството им в затвори. Друг е въпроса, че се завъртяха едни цени от по 100-150 млн евро на затвор, което ми се струва множко за инвестиция в отпадъка на обществото...
джъдж

2012.03.04 | 19:34

25
Съдебната система на България ,е по ръждясала и корумпирана ,от колкото можем да си представим. Прави се всичко възможно ,тя да не работи. В чий интерес е това - преценете сами.
xxx

2012.03.04 | 19:34

24
повдига ми се само като му гледам оялата се, нагла мутра
Бля бля

2012.02.22 | 09:24

5
Абе еи измет такава, ако на твойто дете се случи нещо подобно ще видим тогава дали просто и на него да му се случи нещо подобно и ще видим дали ще е толкова просто да се обясни такова решение на него. То пък нагли нагли ама чак пък толкова!
:)

2012.02.21 | 21:18

1
„Ние трябва да работим в интерес на общество, а не обществото да ни казва какво трябва да правим”... Значи исканията на обществото и интересите на обществото са в конфликт а?

2012.02.22 | 09:25

7
„Ние трябва да работим в интерес на общество, а не обществото да ни казва какво трябва да правим”... Значи исканията на обществото и интересите на обществото са в конфликт а?" Човекът иска да каже, че не бива да се допуска разни платени форумни агитатори да влияят на общественото мнение и е прав. Напоследък много се навъдиха такива, откакто някои загубиха властта. Прокуратурата и съдът трябва да се подчиняват на законите, а не на натиска на анонимни ревльовци.
Коко

2012.02.22 | 09:25

6
Вярно, убийството на човек на пешеходна пътека е престъпление, подлежащо на съответното наказание! Но питам се аз подлежат ли на наказание пешеходците, които пресичат улиците като овце на най- неочаквани места? Шофьорите трябва да бъдат наказвани, когато не осигуряват предимство на пешеходна пътека, но кой и как ще накаже пешеходец, който пресича на необозначено место по "диагоналния способ" или преминава на червен светофар?
Alex

2012.02.22 | 11:43

11
Да си чувал за етика на пътя? Когато шофьорите се научат да дават предимство на пешеходна пътека, да не приемат червения светофар като "закъсняло зелено", да спазват ограниченията на скоростта в населено място и да не се правят на танкисти при вида на майки с детски колички, тогава и ние, пешеходците, ще минаваме по пешеходни пътеки. Така като гледам никак не е безопасно да се пресича на пешеходна пътека в днешно време. Май ако се направи справка, ще излезе че там ни трепят като патки на гюме.
Lili

2012.02.22 | 09:28

10
прав си и ти, но докато не се научим да спазваме правилата ще се трепем едни други като мухи. Но важното в случая е че трябва да се носи наказателна отговорност спрямо деянието а не да си измиват редовно ръцете с условни присъди и споразумениия за такива деяния. Убил си на пешеходна пътека затвор, карал си пил или надрусан и си убил, пак затвор и така докато се научат че има правила и те трябва да се спазват, ако е нужно и нови затвори да построят...
потърпевш

2012.02.22 | 09:25

8
Вижда се кои завъртат нещата за да няма промени,онзи дебел лайномет Марковски сутринта и той се поти половин час за да обяснява колко ни е добър наказателния кодекс,но досега как не съм го видял един път да застане от страната на потърпевшите.След като има вина поради употреба на алкохол,наркотици превишена многократно скорост в кауша.Брюксел да даде пари и за затвори като не стигат защото синът ми вече е седма година 100% инвалид от такава пияна свиня и неговия живот сигурно не се е променил,че онзи дебелия ще е загрижен,че съдбата на виновния ще бъде променена ако влезе в затвора.

2012.02.22 | 09:26

9
Адвокатът няма как да застане на страната на "потърпевшия", ако имаше поне малко интелект щеше да знаеш защо. Можеш да пробваш да станеш адвокат и да си изпробваш глупавата теория, ако искаш. А ако предпочиташ може да ревеш по форумите и да обвиняваш целия свят.
agabaga

2012.02.22 | 00:55

2
„Ние трябва да работим в интерес на общество, а не обществото да ни казва какво трябва да правим” - куха лейка!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини