Прокурор към почернена майка: Деца умират и при други случаи

  • 21 февруари 2012 08:18

  • 9231
  • 27
Прокурор към почернена майка: Деца умират и при други случаи
©

Това, което се случва по пътищата, не е война, защото няма победител в тази война, това е бедствие, което се случва по пътищата", каза в сутрешния блок на БНР Явор Нотев, депутат от „Атака”.

Аз бях за това да настъпят промени в закона за. Аз не съм бил само адвокатът на Максим Стависки. Той е един отделен случай. Паралелно с неговото дело течеше подобно дело - отново случай с пиян шофьор и то доста по-пиян от Стависки отново причини смъртта на млада жена и отново делото получи условна присъда, добави той.

По темата адекватни ли са присъдите, давани за убийсво на пешеходна пътека Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, заяви, че има нещо ненаред. "Нещо  е объркано в системата, нещо не е наред, след като водач получава втова условна присъда за второ убийство на човек на пътя. Има нещо сгрешено в това, след като родители поставят цветя на пешеходни пътеки и да ги кръщават с имената на децата си. Има в момента воля за справяне с проблемите, има конкретни обещания, има конкретни срокове, надявам се нещата този път да се случат”, коментира Тодоров.

Той повтори още веднъж исканията на близки от пострадалите при катастрофи и по-специално за убийството на пешеходна пътека, за употребата на алкохол и споразумението. По думите му, за тях са нужни повече санкции.

"Започваме промени в наказателния кодекс, които засягат възможността за споразумение със съда в случай на убит на пешеходна пътека човек - тази възможност отпада", каза Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ. "Увеличават се санкциите към водачите, които преминават неправилно по пешеходната пътека, които не знаят с колко километра в час се кара в градски условия и др.”, посочи още Иванов.

Качеството на правораздаването в България е на едно добро европейско ниво. Колегите от Европа, които ни проверяват, нямат забележки", каза Валери Първанов, зам.-главен прокурор при ВКП в отговор на това, което заяви майка на убито дете на пешеходна пътека, чийто убиец е с условна присъда след споразумение със съда. Нели Петрова каза, че родители на убити деца подготвят писмо до Европейската комисия в Брюксел, с което му обръщат внимание върху правораздаването в България и че тя с това законодателство, няма място в Шенген.

"Всеки е невинен до доказване на противното. Една от майките имаше претенции към Върховния съд, че делото се бави повече от две години. Деца загиват и при други обстоятелства, и други родители са на ваше място", каза той на майката Нели Петрова.

Той обясни, че страната ни вече е осъдена от Европа поради факта, че затворите ни побират 4 хиляди души, а в момента присъди затвор изтърпяват 11 хиляди души. Този аргумент той изказа в отговор на въпроса защо прокурорите не искат по-високи присъди за шофьори, убили човек на пешеходна пътека.

Провокиран от изявлението на зам-главния прокурор Първанов, в студиото по телефона се включи и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа. "Всичко, което ще се случи в промяна на законодателството за убийството, е в правомощията и във функцията на българския парламент. Законодателството се приема само и единствено от българския парламент”, подчерта Цветанов. „Ние трябва да работим в интерес на общество, а не обществото да ни казва какво трябва да правим”, поясни той.

Цветанов обясни, че в момента, когато бъде прието законодателство, което ще съответства на обществения интерес и европейските практики, няма никаква пречка, съдиите, прокурорите и адвокатите да приемат тази даденост.

Вчера по време на кръглата маса в Народното събрание от едната страна стояха жертвите на престъпността, близките на загиналите по пътищата, а от другата страна – представителите на институциите, но никой не е застрахован, защото всеки един от нас може да бъде жертва на пътя, заяви Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа. По думите му в някои случаи споразумението трябва да отпадне. „Винаги трябва да се ръководим от обществения интерес”, подчерта още веднъж вицепремиерът.

Последвайте канала на

9231 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар
Лили

2012.02.22 | 11:56

14
Питам се този прокурор, ако не дай си боже загуби детето си по този начин на пешеходна пътека, дали ще се успокои с факта че деца умират и при други обстоятелства?!?! Трябва да си безмозъчно същество, за да си го помислиш камо ли да го изречеш и то пред почернена майка. Съгласна съм с номер 2, незабавно трябва да бъде уволнен и да му се отнеме разрешителното вовеки.

2012.05.20 | 23:27

27
Питам се, дали не можем да направим нещо, че този изрод да бъде уволнен?

2012.03.04 | 19:35

26
абе имаше преди време една прокурорка от перник май, на която й сгазиха детето. доколкото си спомням, бая годинки лепнаха тогава на водача, безусловна присъда. и найде ми, че това се случи някъде във времето, в което пуснаха ставийски с условна присъда за същото 'леко' нарушение на правилата. ама както е казал дядото... всички животни са равни, но някои животни са по-равни от останалите
джъдж

2012.03.04 | 19:34

25
Съдебната система на България ,е по ръждясала и корумпирана ,от колкото можем да си представим. Прави се всичко възможно ,тя да не работи. В чий интерес е това - преценете сами.
xxx

2012.03.04 | 19:34

24
повдига ми се само като му гледам оялата се, нагла мутра
Valentino

2012.03.04 | 19:34

23
KORUPCIA I PRESTAPNOST=Balgaria. Tova kazvat vav Velikobritania.
Веселин

2012.03.04 | 19:34

22
И това лице е зам.главен прокурор!!!СРАМ!!!
deathe

2012.03.04 | 19:34

21
На този му пожелавам внука му да пострада и тогава ще го чуя какво ще каже
DS

2012.03.04 | 19:33

20
без срам и морал
Скалпел за гноясал прокурорски гъз

2012.02.25 | 22:34

19
Възмутен съм от дъното на душата си от това прокурорско влечуго, дето се изгаври с чувствата на родителите на погиналите деца! Срам и позор за такива самозабравили се "магистрати"! За съжаление имат основание тези, които се съмняват в моралните устои, правомерността и и здравия разсъдък на този самозабравил се съдебен индивид! Пожелавам си Бог да му даде да разбере как се чувства един родител на дете, убито жестоко и безмислено от пиян или дрогиран шофьор на някоя зебра - да изпие тяхната горчива чаша да дъно и повече дори, и след това да чуе отвратително умопомрачителните вулгарни миязми на "прокурор" като него! Валери Първанов, ти си човешка руина, получовек, павиан! Заслужаваш съд на Линч за словесната ти агресия! Подавай си веднага оставката!
vrag

2012.02.25 | 22:33

18
Да ти се връща др. зам. главен мазен педал
От професионална гледна точка...

2012.02.22 | 09:23

4
Не мога да си обясня защо въпроси които касаят съда се задават на представителите на прокуратурата? Не мога да си обясня защо, нямаше представители на съда? Незнам също защо Цветанов е такъв долен популист? Незнам защо изобщо въпроси които касаят чисто законодателни промени се поставят на който и да е от представителите на съдебната власт! Колкото и да е черен съда, той дава наказание въз основа на предвиденото в НК. И другото което искам да попитам драскачите, защо не вземат да попрочетат малко НК и НПК, за да видят колко е минималното наказание, максималното, реда за провеждане на съкратено съдебно следствие, реда за решаване на делото със споразумение и последиците от това....
AJ4A

2012.02.23 | 22:55

17
Не министър Цветанов, а ти си популиста в случая!!!! Въпросът си е много правилен и е отправен към точното ведомство - ВКП!!! Въпросът е за споразуменията, които БГ прокуратурата сключва с убийците и по такъв начин оставя убийците на свобода!!!! Съдът само одобрява вече сключените споразумения между ПРОКУРАТУРАТА И УБИЕЦА, зад гърба на близките на жертвата!!!! Каквито и закони да се напишат и приемат от НС, ситуацията в България НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ докато във всички власти в България работят болшевики и неграмотници, които при това имат самосъзнанието, че са ПО-СПЕЦИАЛНИ, че са НЕДОСЕГАЕМИ и НЕНАКАЗУЕМИ!!!! Да, за мен те наистина са специални ........ престъпници, които заслужават "специален" съд и "специални" присъди за гаврата, която извършват със собствения си народ, злоупотребявайки с властта, която им е дадена ВРЕМЕННО обаче!!!!! ВРЕМЕННО - дано да я запомнят тази думичка!!!!!
отговор

2012.02.22 | 09:08

3
Защото съдиите се скриха.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини