Депутати коментираха възможността Валери Симеонов да оглави съвета за хората с увреждания

  • 25 октомври 2018 12:43

  • 1478
  • 2
Депутати коментираха възможността Валери Симеонов да оглави съвета за хората с увреждания
© Булфото

Депутати от различни парламентарни групи коментираха възможността вицепремиерът Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. В Законопроекта за хората с увреждания, който предстои да бъде гледан на първо четене утре в пленарна зала, е заложен текст, който предвижда съветът да се председателства от ресорен вицепремиер, вместо както е сега - от министъра на труда и социалната политика. В момента ресорен вицепремиер е Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16.

Текстът е продиктуван от желанието координацията на политиките за хората с увреждания да се осъществява на по-високо ниво, обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя посочи, че политиката за хората с увреждания е хоризонтална, т.е. засяга не само социалната политика, а също и здравната, регионалната. Затова е по-добре координацията да е отговорност на ресорен вицепремиер, отколкото само на социалния министър. Не е визирано името Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, а ресорният вицепремиер, подчерта Ангелова. Този текст е обсъждан на работните групи, на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и на Националния съвет за тристранно сътрудничество, посочи тя и допълни, че досега на нито едно заседание не е ставало дума, че това е спорен въпрос. Ясно е, че сега има напрежение, след консултации този текст ще претърпи промени, каза тя.

Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва от ДПС заяви, че между първо и второ четене от групата ще предложат социалният министър да остане председател на националния съвет. Според Адемов при сегашната ситуация и с този ресорен вицепремиер предложението е скандално. По думите му има пропуски в новия Законопроект за личната помощ и трябва да бъде прецизирана финансовата рамка. Защото от тези 150 млн.лв. вповече, определени от МС, към политиките за хората с увреждания, след разчети по Закона за хората с увреждания на практика остават 18 млн. лв., които са крайно недостатъчни за покриване на политиките на механизма за личната помощ, обясни той. Освен това мястото на въпросите с трудовите правоотношения е в Кодекса на труда.

Не е редно Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 да оглави съвета за хората с увреждания, заяви лидерът на "Воля" Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967. Според него обаче не трябва да се сменя законът, за да се прехвърли тази дейност на друг, а трябва да се смени този вицепремиер. Ако Симеонов остане на този пост, ще има огромен скандал, смята Марешки. Той припомни, че групата иска оставката и на Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. "Това е безобразие, ние да се съобразяваме и целият живот в България да се крепи на тези двама екземпляри", коментира Марешки. "Тези двамата са воденичният камък на правителството и ще го потопят точно с такива действия", смята той. Вместо да потапят правителството, да си подадат оставките, каза лидерът на "Воля". Той допълни, че от партията не искат да влизат в управлението на мястото на патриотите.

В определената ситуация подобно предложение съдържа известна провокация към общественото настроение, смята депутатът от Обединените патриоти Явор Нотев /"Атака"/. "Не ми се струва удачно да се предприема такъв риск, както от вносителите, така и от поддръжниците, а може би и като личен избор на г-н Симеонов. Но това е мое мнение", коментира Нотев. Той допълни, че въпросът за това кой да оглави съвета е дискусионен.

Предложението е направено много преди скандала, посочи депутатът от Обединените патриоти Йордан Апостолов /НФСБ/. Винаги има обществен натиск, когато се върши нещо, само човек, който не работи, не греши, каза още той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1478 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Доктор Менгеле

2018.10.25 | 22:19

2
Хер Симеонофф, аз ще ти доставя подходящи медикаменти за всички увредени пардон боледуващи екземпляри. А специално за всички комунистен и юден: ще ти дам безплатен подарък-инджекция, която ще ги излекува зофорт-веднага от опасните им фобии.

2018.10.25 | 18:07

1
Прав е Марешки- Каракачанеца и Мангала са като воденичен камък на врата на Бойко! Но кой ще се коалира с него, ако не са те?

Добави коментар

Водещи новини