Дариткова: В тази ситуация трябва да се вземе решение от политическите сили, излъчили Симеонов

  • 23 октомври 2018 11:05

  • 1411
  • 1
Дариткова: В тази ситуация трябва да се вземе решение от политическите сили, излъчили Симеонов
© Novini.bg (архив)

От политическа партия ГЕРБ винаги сме готови да носим отговорност. Отговорност се носи по два начина - с оставки и на избори, от всяка политическа сила. Все пак оставката е личен акт. Вярвам в разумния изход от ситуацията, защото ескалирането на напрежението не е от полза за никой. Това каза за БНР председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова по повод задълбочаващия се конфликт между вицепремиера Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и майките на деца с увреждания.

"Именно в такава ескалация на напрежението хората, които не могат да овладяват емоциите си, изричат думи, които после могат да бъдат възприети или интерпретирани по различни начини. Политиците трябва да са особено точни в своя изказ. Затова смятам, че сега трябва да се намери разумен изход от ситуацията като всеки понесе своята отговорност. Премиерът изказа нашите съжаления и извинения за ситуацията. Ние сме в бюджетна процедура и е важно, ако наистина гледаме глобално на нещата, да решим проблемите, които протестиращите майки поставят пред нас месеци наред. В тази ситуация трябва да се вземе решение от политическите сили, които са излъчили вицепремиера", заяви Дариткова.

Тя коментира проектобюджета на Здравната каса: "Всички промени, които са предложени в преходни и заключителни разпоредби, са свързани с бюджетирането на сектор "Здравеопазване“ през следващата година. За да могат да се регламентират финансовите потоци, би следвало да се извършат и тези законодателни промени. Трябва да подчертаем, че имаме 454 535 000 лева повече за здравноосигурителни плащания".

"Има смисъл в обединяването и оптимизирането на структурите в здравеопазването, за да се избегне сериозното забавяне от циркулирането на документи", категорична е Дариткова по повод включването на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към НЗОК, както и създаването на нова агенция за медицински одит: "Аз лично съм свидетел как това прехвърляне на документи, при администриране от единия орган в другия, води до забавяне. Водещ е интересът на пациентите, които би следвало да получават медицинска помощ чрез плащания по този механизъм. Средствата са осигурени от трансфер от Министерството на здравеопазването, но ще се администрират от НЗОК".

Между първо и второ четене могат да се правят допълнителни предложения, припомни Дариткова и обеща да бъдат взети предвид разумните идеи на всички заинтересовани страни: "За първи път в този законопроект се възлага срок на съсловните организации – БЛС, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи - да утвърдят най-после правилата за добра медицинска практика – нещо, което има пряко отношение към качеството на дейността. Това са важни елементи. Ние дълго време отлагаме едни други промени".

По повод утрешния вот на недоверие, Дариткова изрази надежда критиките на опозицията да бъдат конструктивни и да има предложения, а не политически критики. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1411 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2018.10.23 | 23:06

1
По стара комунистическо-юдейска традиция всеки, който казва истината и не се подчинява на болшевизма, се обявява за фашист. Валери Симеонов каза истината за платените от болшевишките черни каси уж майки с увредени деца. Кой им гледа децата на тези уж майки, докато протестират? Кой финансира техния протест повече от 6 месеца.

Добави коментар

Водещи новини