Tретия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3": Слушам и не вярвам на очите си (снимки+видео)

  • 19 октомври 2018 09:15

  • 3507
  • 2
Tретия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3": Слушам и не вярвам на очите си  (снимки+видео)
© Novini.bg

С кворум от 143 народни представители започна пленарното заседание, на което ще се проведат дебатите по вота на недоверие на тема „Здравеопазване“.

В зала е голяма част от кабинета "Борисов 3". Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г обаче не присъства, тъй като е на работно посещение в Брюксел.

"Вярвам, че  Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г духом ще е с нас", каза председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на в отговор на въпрос на Георги Гьоков от БСП: "Нормално ли е премиерът Борисов и ресорният вицепремиер Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 да не присъстват в залата".

Разискванията са  точка първа в днешната програма за работа на Народното събрание. Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание гласуването по вота трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите по него. За да е успешен един вот, за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на вота на недоверие ново предложение на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.
Вотът е формулиран заради провала на правителството в областта на здравеопазването. Мотивите са разделени на три части: състоянието на здравеопазването, предложенията за реформа на управляващите и алтернативата на БСП в сектора. Вотът бе внесен в деловодството на Народното събрание с подписите на всички 79 народни представители от ПГ на „БСП за България“ на 15 октомври 2018 г. Решението за искане на вот на недоверие бе взето на заседание на Националния съвет на БСП, което се проведе на 29 септември 2018 г.

Това е третият вот на недоверие, иницииран от БСП, в рамките на 44-ото Народно събрание. Предходните два вота на тема „Корупция“ и „Сигурност“ не успяха да минат.

В началото на пленарното заседание Кръстина Таскова от името на парламентарната групана "Воля" заяви, че депутатите на Марешки няма да участват в безсмислени и безрезултатни вотове на недоверие, а след малко ще отидат при хората, които истински се нуждаят от решения, а не от констатации.
Поводът за решението им е призивът на президента Румен Радев  политиците, народните представители, министрите, премиерът да запазят радиомълчание по сделката за закупуване на бойни самолети за армията.

Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година  от "Атака" заяви  по време на дебатите, че вече наистина му е писнало да го лъжат "тези сини консомолски очи".

"Нека да престанем да разпространяваме лъжи и да облъчваме българските граждани с тях", каза той. В отговор на думите му Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за призова него и ОП да подкрепят председателя на ПГ. "Здравето не е пазар", напомни тя и заяви: "Подкрепете нашата политика в лекарствените търгове". "Сега е моментът и сега може идеите на вашия лидер да станат реалност", заяви още Нинова на Шопов.

Думата взе и Антон Кутев. „За мен това безспорно е вот на недоверие към министър – председателя и към ГЕРБ. Аз съм готов да споря за системата на здравеопазването. Няма как БСП да ви е виновно, че вървим трайно надолу“, каза Кутев на колегите си от управляващата коалиция.

Депутатът от левицата припомни как от година и половина не се извършват белодробни трансплантации. „В момента можеше 8 граждани да живеят“, добави той. „Имаме болни, има болници, има донори, какво обаче нямаме? Нямаме организацията да спасим 8 човешки живота“, заяви Антон Кутев.

"Системата убива. Тя убива буквално. Тази система обаче има име", каза той. Веднага Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на му направи забележка и обясни, че изказването му е било изключително некоректно.

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че споровете в парламента няма да доведат до нищо. Тя цитира алинеи и членове, с които опроверга твърденията на БСП за здравеопазването. "За съжаление с цялата процедура по вота за здравеопазването БСП отново направиха демонстрация на това как не се търси съгласие", заяви д-р Дариткова. "Ние никога не сме отричали нашата политическа отговорност, но и вие трябва да поемете своята“, заяви още председателят на здравната комисия в парламента на депутатите от опозицията.

Депутатът от БСП Славчо Велков отговори на д-р Дариткова. „Слушам и не вярвам на очите си“, каза й той.. „Вярно е, че ходим по градове и села, но не чак по паланки“, обясни Велков. Заради подхвърляния от залата обаче Велков се ядоса и заяви: „Заклевам се пред Бога – не получавам възнаграждения от ВМА. Проверете при проф. „Мутафчийски“.

По време на дебатите народният представител от ДПС Нигяр Джафер обяви, че партията ще подкрепи вота на недоверие заради срива на доверие. Според нея нещата са пагубни за която и да е система.

„България има най-високата смъртност в ЕС, България има най-ниската продължителност на живот, България има трайно над средните Европейски нива на детска смъртност“, посочи тя.

По думите ѝ нашето здравеопазване е здравеопазване постфактум. Според Джафер лицемерно е търсенето на консенсус от страна на управляващите.

„Изначално вашето разбиране за това как трябва да се търси този консенсус е грешно“, посочи тя.

 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
3507 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2018.10.19 | 09:46

1
БКП/БСП вън от пределите на свободна България!
жонсъна

2018.10.19 | 10:21

2
а ти защо не се разкараш от тук бе педал недоклатен, ходи при твоите еврогейове и американски господари, къв го дириш тук...

Добави коментар

Водещи новини