Плевен кандидатства за инвестиция от близо 3 милиона лева за превенция на горски пожари

  • 17 октомври 2018 07:34

  • 402
  • 0
Плевен кандидатства за инвестиция от близо 3 милиона лева за превенция на горски пожари
© Pixabay

Община Плевен е кандидат за инвестиция от близо 3 милиона лева за изпълнение на поредица от мероприятия за превенция на горските пожари, съобщиха от общината.

Проектът е готов и предвижда въвеждане на нови превантивни дейности за намаляване опасността от подобни произшествия в горските масиви. Изпълнението му ще намали и опасността от вредители, болести и природни бедствия в горските територии, твърдят специалисти, автори на проекта.

Съгласно изработена методика, българските гори са класифицирани в три степени на риск от горски пожари - висок, среден и нисък, като община Плевен е определена като територия с висок риск.
Процедурата за предоставяне на 100 процента безвъзмездна финансова помощ се осъществява с финансова подкрепа на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и с национални средства, чийто общ размер възлиза на 33,363 милиона лева. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 14,562 милиона лева.

Общата стойност на проектното предложение на Община Плевен е до посочения максимален размер за един кандидат - 2,933 милиона лева.
С проекта си Община Плевен ще има възможност да реализира част от задълженията, които има по изпълнение на предвидените в Горскостопанския план превантивни дейности със задължителен характер. Те са определени от общинска наредба и от Закона за горите. Целта е да бъде създадена и поддържана противопожарна инфраструктура.

Конкретните строително-монтажни работи ще обхванат землищата и горските територии на различните населени места в общината. Ще бъдат изградени горски пътища за транспортен достъп до водоизточник за противопожарни нужди. Предвижда се изграждане на резервоари за съхранение на вода за град Плевен и четири от селата в общината - Николаево, Гривица, Радишево и Бохот, а в селата Беглеж, Бохот, Върбица и Буковлък е заложено изграждане на лесокултурни прегради.
В град Славяново и селата Върбица, Коиловци, Къртожабене, Ласкар, Мечка и Радишево проектът предвижда изграждане на минерализовани ивици.
Срокът за изпълнение на проекта е 36 месеца. Общинският съвет даде съгласието си за кандидатстване.

Община Плевен е кандидат за финансиране по подмярка 8.3 "Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития" от мярка 8 "Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване жизнеспособността на горите". Мерките са по Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Последвайте канала на

Нора Виткова
402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини