България е избрана за член на Съвета по правата на човека

  • 12 октомври 2018 19:14

  • 8607
  • 8
България е избрана за член на Съвета по правата на човека
© Gettyimages

В рамките на 73-та сесия на ОС на ООН в Ню Йорк България бе избрана днес за член на Съвета по правата на човека (СПЧ) за периода 2019-2021 г. 180 от общо 188 присъствали и гласували държави-членки на ООН подкрепиха страната ни. За първи път България издига кандидатурата си за този орган.

Избирането на страната ни за член на СПЧ е признание за активната ѝ политика в сферата на правата на човека на национално и глобално ниво. България е поела ангажимент да подпомага независимостта на структурите на ООН по правата на човека, както и да работи за защитата на правата на детето, равенството на жените и мъжете, правата на хората с увреждания, създаването на толерантни общества и др., отчитайки ангажиментите по изпълнение на Целите за устойчиво развитие 2030. Съветът по правата на човека (СПЧ) е междуправителствен орган в рамките на системата на ООН, отговарящ за насърчаването и защитата на правата на човека по света и за справяне със ситуации на нарушения в тази област.

Съветът има правомощието да обсъжда всички тематични въпроси и ситуации на правата на човека, които изискват вниманието му през цялата година, както и да прави препоръки по тях. Органът заседава в Службата на ООН в Женева. В него участват 47 държави, които се избират от Общото събрание на ООН. При избора се взема предвид приноса на всеки кандидат за насърчаването и защитата на правата на човека, както и поетите от него доброволни ангажименти в тази сфера.

Последвайте канала на

Нора Виткова
8607 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2018.10.12 | 20:18

1
Ха-ха. Смях в залата. Защита на педали, негри, мангали - да но,"човек", в прекият смисъл на думата защита отдавна няма. Средностатистическят семеен бял мъж се нарежда по права някъде между прасето и едрият рогат добитък. Дори кучетата са по-напред в класацията.

2018.10.13 | 01:42

7
Правата се измерват с пари а пари, НЯМА, само гол гъз и словоблудстване 26г!

2018.10.12 | 22:50

5
- Това е много интересно и искам просто да се вметна. Защо партиите не си признават, че имат такъв обръч от фирми? Това не е срамно в края на краищата.

- Явно сте им поставили диференциран въпрос. Вие им поставяте: Откъде имате парите? Ами, те ще ви кажат: От дарения...

- Винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила.

- Това не е лошо.

- Не е лошо, разбира се....

- Политическата сила се отблагодарява по някакъв начин на фирмите?

- И това е вярно, да.

- То е било много просто.

- После има обекти, кой ще изпълнява, подизпълнители, кой ще консултира и т.н.

- А защо само вие си го признавате това?

- Защото имам смелостта. (...)
Въййй

2018.10.12 | 23:23

6
Е това вече е смешно,правата на човека. Не се ли видя преди седмица какво става когато кажеш истината,после хващат някой от малцинството или психично болен с оръжие. Хайде моля ви се. Нашите оправници са доста добри в лицането на зад*ици,щом ни избират за такива неща ,може би ако Боко се постарае малко повече ще сме първи по свобода на словото . Нямам думи

2018.10.13 | 02:35

8
Българинооо кога ще се събудиш когаааа, МАМКА МУ
Един човек от село

2018.10.12 | 21:53

3
Смях се с глас, честно! Ама, Вие, шегувате ли се???Какви права на човека? Ама вие на собствената си територия не може да оправите каквито и да било ПРАВА, та какво говорим за световен мащаб, за ООН?!?!?!!

2018.10.12 | 22:44

4
Кви права кви пет лева Българина има само право да плаща високи данъци и да бачка без пари а казват че западняците не били луди.

2018.10.12 | 21:51

2
България е избрана за ЧЛЕНКА(граматически може и да не е вярно, но смислово е ТОЧНО)

Добави коментар

Водещи новини