Борис Ячев: Готови сме с проект за часове по антикорупция в училищата

  • 10 октомври 2018 16:20

  • 507
  • 0
Борис Ячев: Готови сме с проект за часове по антикорупция в училищата
© НФСБ

Парламентарната антикорупционна комисия е подготвила образователна програма „Формиране на антикорупционно съзнание/поведение сред младите хора в училищата“.

Това стана ясно от изявление на председателя на комисията и депутат от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев на конференция, организирана от КПКОНПИ в София днес, съобщиха от пресцентъра на НФСБ. „Идеята за изготвянето на образователната антикорупционна програма в българските училища се формира на базата на извършен преглед на опита на други държави. В момента в международен план все повече се акцентира върху ролята на образованието като средство за борба с корупцията и другите видове престъпност“, посочи Борис Ячев.

Образователната програма може да се осъществи като пилотен проект първоначално в определен брой училища във всеки един от областните центрове – например: 56 училища в 28 области – по 2 училища от всеки областен център, и в зависимост от успеха й да се разглежда възможността за нейното продължаване и разширяване на обхвата, стана ясно от изявлението на председателя на парламентарната антикорупционна комисия.

Целта е часовете по антикорупция да повишат информираността на учениците от 1 до 12 клас относно същността и моделите на антикорупционно поведение. Също така, програмата цели да научи учениците да разпознават „малката корупция“, както и да откриват признаците на „активната и пасивната корупция“.

„Защото антикорупционното образование е не само набор от правила. То е и въпрос на личен избор. Задачата е младите хора да могат да направят избора си в полза на обществения интерес, да могат да правят разликата между правилно и грешно, да казват „да“, но да могат да казват и „не“, коментира Борис Ячев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
507 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини