В НСТС постигнаха единодушие по темата за данъчните изменения (видео)

  • 08 октомври 2018 12:20

  • 1562
  • 0
В НСТС постигнаха единодушие по темата за данъчните изменения (видео)
© Novini.bg

Днес в сградата на Министерски съвет се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бе разгледан проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, внесен от министъра на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, предаде репортер на Novini.bg.

Пакетът включва още и Закона за доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за счетоводството, Закона за ДДС и други. Всички участници в заседанието се обявиха за облекчаване на предложението за финансов одит за малки предприятия с персонал до 50 души, според вида на фирмата. Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 каза, че в сряда, когато Министерски съвет ще гледа пакета от данъчни промени, ще предложи облекчаване на условията за финансов одит, който би натоварил около 6500 фирми с приблизително 13 милиона лева годишно. "Промените бяха подкрепени от работодател и синдикати. Още в сряда, ще настоявам тези промени да влязат в МС и да бъдат приети в Народното събрание. Заседанието протече делово и в един дух на разбирателство, като всички подкрепиха предложенията", обяви той.

Представители на работодателските организации и на синдикатите имаха и забележки относно предлаганите по-високи екологични такси за старите автомобилите и за отпадане на облекчението за наличието на катализатор за изгорелите газове на колите. От страна на работодателите се изказа председателят на БСК Радосвет Радев, който на днешното заседание бе избран за зам.-председател на НСТС. "Впечатлен съм от днешното единодушие. Постигнахме съгласие, защото всички ние видяхме смисъл от тези промени. Тук не трябва да забравяме и европейската директива. Това е стъпка към осветляване на бизнес средата. Така работодателите ще могат да мислят как да плащат по-високи заплати на работниците си и синдикатите ще са доволни. Със сигурност не всичко е розово, но ще продължаваме да работим", каза той.

КТ "Подкрепа" и КНСБ също изразиха своята позиция, че промените са необходими и наложителни. От синдикатите добавиха, че имат известни резерви по темата, но се надяват работата в НСТС да продължи и проблемите да бъдат разрешени. Те поискаха да се въведе необлагаем минимум върху доходите и различна ставка на ДДС за храните и стоки от първа необходимост, а от работодателските организации остро възразяват срещу обсъжданата възможност максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини