До 1 ноември всички администрации ще са задължени да общуват помежду си само електронно

  • 02 октомври 2018 15:39

  • 1363
  • 0
До 1 ноември всички администрации ще са задължени да общуват помежду си само електронно
© Министерски съвет

Въвеждането на електронно управление по същество е административна реформа. Това не е електронно копиране на процеси, а друг режим на организация в администрациите, заяви вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник на 13-та годишна среща на местните власти, която се провежда в курортния комплекс "Албена".

Той коментира, че електронното управление среща децентрализирана съпротива и разтърсва целия ред, по който работи администрацията. Процесите на електронното управление отнемат власт от администрацията и правят проследима работата й - става ясно кой работи в срок и законосъобразно, допълни Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Вицепремиерът припомни, че до края на ноември трябва да бъде постигната електронна свързаност между администрациите. За министерствата и държавните агенции процесът вече е приключил, каза Дончев.

По думите му 26 областни управи също са готови да обменят електронно документи, като остава още две да се присъединят към процеса. Реални участници в електронната свързаност са 218 общини, предстои 21 да бъдат тествани. Заявления да бъдат включени в процеса са подали още 11 общини, а други 15 засега не са предприели нищо.

Приоритет в електронната свързаност на администрацията ще бъде постигането на сигурност, коментира Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, като посочи, че колкото повече регистри с документи се поддържат в държавата, толкова по-голяма е опасността от кибер инциденти, предаде БТА.

Не е никак лесно да решаваш проблемите на хората в реално време, но вярвам, че усилията на правителството за изграждане на електронно управление в България са крачка в правилната посока, заяви Дончев.

По време на дискусията с ръководителите на общините и с председателя на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков стана ясно, че до 1 ноември всички администрации ще са задължени да общуват помежду си само по електронен път, а към днешна дата 220 общини са реални участници в системата за електронен обмен на документи. Kъм август 2018 г. едва 49 общински администрации използват RegiX, като имат достъп до 63 основни регистъра и възможност за 169 различни типове справки. Дончев призова общинските администрации да започнат все по-активно да използват системата с цел ускоряване и улесняване на административното обслужване и допълни, че всеки ден се предприемат действия по присъединяване на нови регистри.

Като особено важен приоритет Дончев открои защитата на критичните бази данни на администрациите и ключовата ролята на хранилището за резервни копия в Държавния хибриден облак, създадено по инициатива на правителството през лятото. Хранилището в Основния център за данни на електронното управление (ОЦДЕУ) ще бъде пуснато в експлоатация до края на 2018 г., отбелязват от правителствената пресслужба.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини