Вежди Рашидов бе награден с юбилеен плакет и икона в Истанбул

30 септември 2018 14:07

Вежди Рашидов бе награден с юбилеен плакет и икона в Истанбул
© ГЕРБ
21396 4

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов бе награден днес с юбилеен плакет и икона на Свети Стефан на тържеството по случай 120-годишнината на българската желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Вежди Рашидов присъства на тържествената служба в препълнения храм, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан. Председателят на българското църковно настоятелство в Истанбул Васил Лязе връчи наградата на Вежди Рашидов с думите: "нашето признание към Вас е голямо, защото и в двата си мандата като министър на културата, и сега като председател на комисията в парламента имате изключителна заслуга Желязната църква да бъде реставрирана в невиждан блясък, екзархийските имоти да бъдат върнати на България, а Метохът да стане музей". Вежди Рашидов посочи, че българската държава в лицето на правителството на Бойко Борисов е положило в последните години много усилия, за се превърне Желязната църква отново в архитектурната перла край Златния рог. Изтъкната бе и голямата роля а турската държава за реставрирането на храма.

С ръкопляскания в храма бе посрещнато поздравлението на премиера Бойко Борисов, прочетено от Емил Велинов - директор на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. От името на Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, Вежди Рашидов връчи почетния плакет на парламента на Васил Лязе за дейността му като пазител на българската духовност.

По-късно в двора на Желязната църква Вежди Рашидов, посланик Надежда Нейнски, Васил Лязе и генералният консул Ангел Ангелов откриха бюст - паметник на дарителя на храма Стефан Богориди. "Делото на този голям българин и родолюбец е забележително и трябва да служи за пример и на съвременна България", каза Вежди Рашидов преди да пререже лентата.

Филип Епитропов
21396 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Марков

2020.11.16 | 13:27

4
Рашидов лъже на поразия.

2018.09.30 | 16:20

3
А ПРЕДИ ГОДИНИ ИЛИЯ ПАВЛОВ ГО НАГРАДИ С ТИТЛАТА ГЛАВЕН МУЛТАК И ВЕЖДИТО БЕШЕ ГОРД С НЕЯ.
БГ

2018.09.30 | 15:38

2
ПРОДАЖНИК

2018.09.30 | 14:14

1
НЕЩАСТЕН ПЛАГИАТ

Добави коментар

Водещи новини