Цецка Цачева се срещна с главния прокурор на Албания Арта Марку

  • 26 септември 2018 17:10

  • 586
  • 2
Цецка Цачева се срещна с главния прокурор на Албания Арта Марку
© Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 се срещна днес с главния прокурор на Албания г-жа Арта Марку. Тя е на посещение у нас по покана на главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в.

Министър Цачева поздрави Марку за сключения между двете прокуратури меморандум за разбирателство и сътрудничество, който ще даде възможност на обвинителите от двете държави да си сътрудничат пряко. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. 

„Считам за особено важно, че конвенциите на Съвета на Европа предлагат широки възможности за директен контакт и обмен на документи между централните органи, вместо използването на традиционния дипломатически път. Това укрепва ролята на съдебните органи в процеса на изпълнение на молбите за правна помощ“, каза министър Цачева.

Тя изтъкна, че един от най-важните хоризонтални приоритети на Българското председателство на съвета на ЕС беше именно насърчаването на сътрудничеството и интеграцията на Западните Балкани във всички сфери на взаимодействие със Съюза.

„Това е траен ангажимент, който за пореден път бе потвърден само преди дни в годишната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето за състоянието на Съюза. Защото добре функциониращото правосъдие е основен стълб на европейските политики и важно условие за членство“, подчерта министърът.

Тя припомни, че по време на първото за страната ни председателство бе постигнат съществен напредък във връзка със сключване на Споразумение за сътрудничество между Евроюст и Албания, което се очаква да бъде подписано следващата седмица по време на срещата ЕС – Западни Балкани.

„Това е знак на голямо доверие към Албания и вярваме, че достъпът до системата ще ви даде възможност по-успешно да противодействате на тероризма и организираната трансгранична престъпност“, допълни Цачева.

Тя обобщи, че двустранните ни отношения в областта на правното сътрудничество са традиционно добри и протичат без трудности. Главният прокурор Марку от своя страна запозна министъра с реформата в съдебната система на Албания, която е генерална по своята същност. Като особено значими тя открои новосъздадените комисии за атестация на магистратите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
586 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
бай уй

2018.09.27 | 06:17

2
другарката стругарка? прав.мин.?деса миризмата здр,мин.?всички с пички гербави вонят
nig

2018.09.26 | 17:35

1
този траверс вземат ли го насериознло някъде :).

Добави коментар

Водещи новини