Ева Майдел: Искаме да насърчим един по-безопасен интернет (снимки)

  • 25 септември 2018 15:46

  • 672
  • 3
Ева Майдел: Искаме да насърчим един по-безопасен интернет (снимки)
© ПП ГЕРБ

Публична дискусия на тема „Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в интернет“ се проведе в Хасково. Тя бе организирана по идея на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, с подкрепата на областния управител на Хасково Станислав Дечев. В дискусията участваха още народният представител от ГЕРБ-Хасково и областен координатор на партията Делян Добрев, началникът на Сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев, експерти от сектора, началникът на РУО на МОН Христина Боева, кметове на общини, директори на училища от областта, както и ученици от Хасково и региона.

Участниците във форума бяха поздравени от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова. Във видеообръщението си тя поздрави Хасково, че именно от тук стартира дискусията, която е част от кампанията #SaferInternet4EU.

„Съвместната работа между регионалната власт в лицето на областния управител, между законодателната, чийто представител е Делян Добрев, между експертите, каквито са хората от екипа на Явор Колев и европейските институции - е един от начините за гарантиране на сигурността в интернет“, каза Ева Майдел. Тя съобщи, че децата между 5 и 15 години прекарват седмично над 15 часа онлайн, а 50% от децата между 11 и 16-годишна възраст са срещали порнографско съдържание в мрежата.
„За близо половината от тинейджърите до 15-годишна възраст е трудно да определят дали написаното в новините е вярно. Появяват се нови рискове като кибертормоз, споделяне на лични данни, излагане на неподходящо съдържание, както и възможност за радикализиране на децата. Искаме да насърчим един по-безопасен интернет, като децата, родителите и учителите научат още повече за цифровите възможности. Затова различните заинтересовани страни обединяват усилията си“, посочи още евродепутатът Ева Майдел.

Народният представител Делян Добрев сподели, че като баща той е изправен пред проблемите на онлайн сигурността. „Интернет е най-голямото богатство на 21 век, но за да го ползваме, трябва да знаем опасностите, които се крият в него. Когато бяхме деца, нашите родители се притесняваха за нас, когато сме на улицата. Днес ние се притесняваме за нашите деца не само когато са навън, но и когато са у дома, защото опасностите в интернет дебнат всяка минута“, коментира още Делян Добрев.

„Няколко са стъпките за интернет сигурност, които всеки от нас може да направи, за да се чувства по-защитен. На първо място, сменяйте по-често паролата на профилите си в социалните мрежи и на всички приложения, които ползвате. На второ място, когато ви искат информация в мрежата, бъдете много резервирани и не на последно място: бъдете много внимателни какво споделяте в интернет и в социалните мрежи“, посъветва всички присъстващи Ева Майдел. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП отбеляза, че въпреки всичко интернет не трябва да ни плаши. По думите й това е средата, която ни свързва, която ни информира, която ни дава чувство за единност. „Опасности има навсякъде. Нашето поведение и сътрудничеството ни с органите на реда е това, което ни прави по-сигурни и което прави средата около нас безопасна“, обобщи Ева Майдел.

Снимка: ПП ГЕРБ

 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
672 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
тираджията

2018.09.25 | 19:51

3
бих я чукал страстно и бих се постарал
Стари данни

2018.09.25 | 16:37

2
Защо разжалвахте Явор Колев, неговото не е ли вече отдел?

2018.09.25 | 16:14

1
някой има ли идея каква е тая мърла и с какво се занимава?!?!

Добави коментар

Водещи новини