Цветанов: Основната цел на Съвместната група на Европол е да допринесе за отчетността на Агенцията

  • 24 септември 2018 21:19

  • 2923
  • 1
Цветанов: Основната цел на Съвместната група на Европол е да допринесе за отчетността на Агенцията
© Пресцентър

Основната цел на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол (СГПК) е да допринесе за отчетността и легитимността на Агенцията предвид директното отражение на работата ѝ върху сигурността и ежедневието на европейските граждани. Важно е работата на СГПК да не представлява потенциална пречка в работата на Агенцията, а тъкмо обратното – да повиши ефективността ѝ.

Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа по време на представянето на доклада си от участието си в 107-мото заседание на Управителния съвет на Европол на 4 май 2018 г., в което той участва в качеството си на съпредседател на СГПК, съобщиха от пресцентъра на партията.

Цветанов представи доклада си в рамките на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол в Брюксел.

„По отношение на точките от дневния ред, по които следва да има участие на представителя на СГПК в срещите на Управителния съвет, отбелязах, че очакването на съпредседателите е то да отразява тематични обхват на чл. 51 от Регламента за Европол, разбира се, спазвайки изискванията за необходимото ниво на конфиденциалност“, отчете Цветанов. Той отбеляза, че тогава е предложил в бъдеще да бъде проведен обмен на мнения между съпредседателите на СГПК и председателя на Управителния съвет на Европол с цел да се изясни в детайли обхватът и точките от дневния ред на Управителния съвет, по които представителят на СГПК следва да присъства.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред посочи, че по време на УС на Европол е обърнал внимание на факта, че предвид конкретните календари на СГПК и на Управителния съвет на Европол, е необходимо да бъде
установена обща работна програма.

„По отношение на въпросите на конфиденциалноста, приканих Секретариата на Управителния съвет да постигне съгласие със Секретариата на СГПК относно статута на някои от документите, предоставени от Управителния съвет за срещата на СГПК“, каза още Цветанов. Той информира своите колеги за позицията, която е заел през май на заседанието на УС на Европол, че срещите на СГПК предоставят прекрасна възможност за тематични дискусии по редица политически аспекти, свързани с работата на Европол, включително по отношение на външната стратегия и партньори на организацията.

„Като добър пример в тази насока дадох дискусията на последното заседание на СГПК в София за Западните Балкани и начините за ефективното им интегриране в архитектурата на сигурност на ЕС“, отчете председателят на ПГ на ГЕРБ.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2923 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.09.25 | 06:48

1
https://goo.gl/images/kU79oV

Добави коментар

Водещи новини