Порожанов: Чумата води до огромни икономически загуби (снимки+видео)

  • 14 септември 2018 11:37

  • 1405
  • 3
Порожанов: Чумата води до огромни икономически загуби (снимки+видео)
© Булфото

Африканската чума е само по свинете и води до огромни икономически загуби в секторите, които засяга. Вирусът прескочи до Брюксел.

Това заяви по време на брифинг пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в.

Днес в Министерския съвет се проведе Първото заседание на Централния епизоотичен съвет за африканската чума по свинете.

„Самата болест за съжаление от тази година е много активно застъпена в нашата северна съседка. 12 зони са под възбрана заради чумата“, коментира министърът.

Той обясни, че и по пограничните зони също са установени огнища на африканската чума по свинете. А лаборатория от Мадрид потвърди болестта у нас.

По думите му днес е обсъдена важността на биосигурността както в индустриалните ферми, така и в личните стопанства или така наречения „заден двор“. 87 са вече загробените животни от задни дворове и 5-6 са откритите нарушения на биосигурността във фермите.

„Много са строги изискванията за биосигурност в тези стопанства“, обясни Порожанов.

Той посочи, че кучета или чакали също могат да бъдат част от движението на болестта. Местенето на заразата може да става и от животински продукти, които се пренасят от хора. Затова болестта може да скача с километри.

„От вчера вече и на белгийската граница с Франция има заразени диви животни. Затова и нашите мерки по превенция са затегнати“, посочи още министър Порожанов.

В Тутраканци вече са предприети мерки по отстраняването на чумата. А миналия петък в Брюксел имаше среща на Международната организация за ветеринарните болести.

„Многократно се даде висока оценка на България в рамките на двете заболявания“,  посочи Порожанов.

Основното, за което ще се предприемат действия, е укрепването на сигурността. Там, където не се изпълняват изискванията, законът ще бъде приложен.

„Ще се внесе като предложение на следващото заседание на Министерски съвет стимулиране на усвояването на животните в 20-километровата зона в индустриалните зони. Така ще стимулираме тези, които отглеждат законни животни. Всеки, които гледа животни, без да спазва съответните изисквания, ще бъде санкциониран“, категоричен бе Порожанов.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1405 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.09.14 | 12:29

1
Чумата СДС намали населението на България с над 2 милиона.
ай сиктер

2018.09.14 | 12:51

2
Тази чума тръгна преди повече от година, но нашите управници непредприеха нищо, което трябваше да се направи навреме.
аб

2018.09.14 | 13:31

3
Чумата сте вие. Евтаназия

Добави коментар

Водещи новини