Красимир Вълчев: Трябва да започнем да работим по извеждането на НИМХ от БАН

  • 12 септември 2018 17:30

  • 615
  • 1
Красимир Вълчев: Трябва да започнем да работим по извеждането на НИМХ от БАН
© Булфото (архив)

Трябва да започнем да работим по извеждането на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ от БАН, а служителите от института трябва да решат дали ще останат в Академията или ще я напуснат.

Това каза пред журналисти днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и добави, че ако продължават личните нападки между НИМХ и БАН, през следващата седмица рискуваме да нямаме прогноза и хидрометеорологично обслужване.

Логично е от 1 януари 2019 г. да се прехвърли финансирането и дейността на НИМХ към министерството, към което се реши да е институтът, заяви министър Вълчев. Той каза, че това юридически може да се случи по няколко начина, за да се осигури приемствеността на всички права, задължения, договори, членства на НИМХ в международни организации.

Правителството трябва да изведе НИМХ в цялата му съвкупност като бюджетно предприятие, с изключение на договорите за научна дейност на учените, които желаят да останат в БАН, обясни образователният министър

. "БАН трябва да вземе решение за трансформирането на института, а ние веднага сме готови със съответното реципрочно решение да преобразуваме института по Закона за администрацията, най-вероятно", заяви Красимир Вълчев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
615 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2018.09.13 | 01:56

1
Болшевишко-масонската ложа БАН трябва да се закрие незабавно. Тази организация е антибългарска и блокира развитието на науката и образованието в България.

Добави коментар

Водещи новини