Екатерина Захариева разговаря с швейцарския си колега

  • 11 септември 2018 13:47

  • 587
  • 0
Екатерина Захариева разговаря с швейцарския си колега
© МВнР (архив)

Швейцария дава много висока оценка на председателството на България на Съвета на ЕС, особено по въпроса за Западните Балкани.

Това каза швейцарският външен министър Игнацио Касис на брифинг след срещата си с вицепремиера Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в сградата на МВнР. "В последно време Швейцария обръща огромно внимание на темата Западни Балкани. Колкото по-добре си сътрудничим по въпроса за Западните Балкани, толкова по-сигурен ще бъде районът в бъдещите години. Има нужда от реформи там и можем да консолидираме позициите си", добави той.

"Търговският баланс между България и Швейцария е добър и има добри възможности за разширяване на търговските отношения между двете страни. Отчитаме и добрите постижения в сътрудничеството в областта на науката и културата. Подготвя се споразумение между двете държави за опазване на културните ценности и се надявам то да стане факт до края на годината. Един от най-важните инструменти за сътрудничеството с България е т.нар. инструмент за развитие, като делът на България в тази помощ е 76 милиона швейцарски франка. Първият транш завършва през 2019 г. и сега в Швейцария се водят преговори за създаване на втори такъв фонд за следващите 10 години, с акцент върху професионалното образование. България е важна страна за Швейцария по отношения на връзките на Швейцария с ЕС", разкри министър Касис.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на от своя страна благодари за оценката за българското председателство. "Разбрахме се екипите за развитие да се срещат и да търсят общи проекти за подкрепа и помощ за развитие в страните от Западните Балкани. Двустранните ни отношения са много добри. През последните три години стокообменът расте, а Швейцария е осмият чуждестранен инвеститор в България. Разбрахме се да положим усилия позитивният ръст, който има в последните години, да бъде по-интензивен", каза външният ни министър.

"Оценката за българо-швейцарската програма в рамките на кохезионната финансова помощ от Швейцария е изцяло позитивна. Една от най-известните програми е за професионално обучение, в която 1200 ученици и над 30 частни компании ще имат възможност за почерпят опит. България ще положи всички усилия преговорите за институционалното споразумение между ЕС и Швейцария да приключат възможно най-скоро и по най-добрия начин", каза още вицепремиерът.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
587 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини