Стефан Софиянски за царските имоти: Рискуваме да върнем отново насилието в политиката (видео)

  • 29 август 2018 07:39

  • 5692
  • 5
Стефан Софиянски за царските имоти: Рискуваме да върнем отново насилието в политиката (видео)
© bulphoto

През 1946 г. се приема един закон за конфискация на личното имущество на царя, приложен е списък, в който се изброяват имотите. Настъпват промените и демократичното правителство променя този закон, държавата връща имотите на Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица, спазвайки Конституцията. Това каза бившият кмет на София Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра в ефира на БТВ по повод съдебното решение, че дворецът "Врана" е собственост на държавата.

При парка има две особености, че Борис е бил ботаник и е откупил крепостните актове на селяните, те са прикрепени към реституцията. Втората особеност е, че след като получава по списъка имота си, дарява 820 декара от парка на общината. Затова общината прави разходи по неговата поддръжка. Описът на личните имоти на царя са правени от законодателя тогава - комунистите. Ние ги върнахме по този списък през 2001 г., припомни той.

Софиянски подчерта, че конфликтът има по-дълбоки корени. „Между 45 и 55 г. е извършена национализацията, тогава хората са изнесени и имуществото им е конфискувано насила. На селяните се взима земята. На евреите им се взима земята, а те са изселени. Това насилие завършва в средата на 50-те г. Държавата се сдобива с едно огромно имущество и фалира. Тогава идват демократичните промени. Не можем да върнем убитите и да съберем разделените, но се опитваме да поправим една политическа несправедливост. Преди това имотите бяха на УБО не се поддържаше, не се живееше в него. С това нещо ние рискуваме да върнем отново насилието в политиката на държавата“, предупреди бившият кмет на София.

„Утре можем да кажем, че Позитано е построен с държавни пари ид а го приберем. ВМРО има много голяма реституция и да му вземем имотите, защото не е същото. Срещу това трябва да се борим. Демократичните промени победиха, не можем да се връщаме назад. В София са извършени над 10 000 реституции. Това са процеси, възможно е да има грешки, но благодарение на тези демократични средства сме членове на ЕС. Трябва да продължим демократичното си бъдеще, а не да се връщаме назад и да ровим в боклука“, смята Софиянски.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5692 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Асен

2018.08.29 | 14:42

5
Писна ми тая мадридска пияница! Изпускал е всичко, че до двореца опрял?
Умник Гюро

2018.08.29 | 11:05

4
Българският народ все още чака предателите-комунисти да получат заслужените си присъди заради геноцида, довел България до ръба на унищожение. За тях не трябва да има закрила и пощада!
Истината

2018.08.29 | 08:47

3
Тая крадлива и престъпна твар е за бесилото, те го изтапанили ум да раздава!!!
БГ

2018.08.29 | 08:24

2
Голяма офанзива за Царските имоти,брей!За раздаване еша си нямаме,обратно мълчат като риби!Подариха 1,5млрд.лв. на руснаците за Белене,Софиянски мълчеши като риба,продадоха БТК,Булгартабак и половината икономика на руснаците,комунягите и Софиянски пак мълчаха,ни вопъл ни стон.Разпарчетосаха я тая България,продажни мекерета!
bbb

2018.08.29 | 08:16

1
скоро ще си смени фамилията на Сакскобурготски....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини