Олимпи Кътев: Ако държавата вземе двореца „Врана”, ще стане резиденция на някои от тези, които икономисват от асфалта

  • 28 август 2018 07:57

  • 3837
  • 8
Олимпи Кътев: Ако държавата вземе двореца „Врана”, ще стане резиденция на някои от тези, които икономисват от асфалта
©

Не може Царят да бъде единственият човек в България, който да няма собственост. Това каза бившият депутат от НДСВ и бивш областен управител Олимпи Кътев в ефира на БТВ.

Повод за думите му беше решението на Софийския градски съд, който на първа инстанция реши, че дворецът „Врана” е собственост на държавата, а не на бившия премиер Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица.

"Ако се стигне до там държавата да вземе двореца „Врана” и да напъди Царя от неговия дом, скоро там ще бъде резиденция на някои от тези хора, които икономисват от асфалта, или на някой от олигарсите, а мотивът ще бъде, че държавата няма пари да го стопанисва", категоричен беше Олимпи Кътев.

„Във „Врана” всичко беше използвано като чуждо. Беше даден на Съюза на българските писатели, там творяха социалистическата литература. Да сте чули обикновен български гражданин да е ходил и да е ползвал? Сега всеки, който пожелае срещу левче-две, може да го посети и да го види”, посочи Олимпи Кътев.Не обсъждам решенията на съда – правилни или неправилни, те са взети, допълни той.

„Съществува и една независима съдебна инстанция извън България, която решава финално. През септември изтича 5-месечният срок, който съдът в Страсбург даде на българската държава и на наследниците на царското семейство да се споразумеят за тези имоти и да приключи тази сага. Царя подаде ръка преди няколко месеца и каза, че е готов да обсъдят и да се постигне споразумение”, отбеляза Кътев.

По думите на бившия областен управител, ако не се стигне до споразумение, България може да бъде осъдена за милиони. Той даде пример с делата на гръцкия крал Константин и с румънския крал Михай, чиито имоти са били върнати.

През 1947 г. отечественофронтовското правителство на Кимон Георгиев одържавява всички частни имоти и вещи на царското семейство. „Къде има в света има държава, която да одържавява държавно имущество? Ако тези дворци, вилици, чинии и чаши са били държавни, защо трябва да се одържавяват”, попита Кътев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3837 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Вили Матова

2018.08.29 | 09:09

8
Трябва да си изберем престъпника , който харесваме повече, така ли.
А не може ли всички те да са осъдени за това , което са направили и да са далеч от нас? Не , няма начин нали?
боби

2018.08.28 | 12:35

7
Явно и този царедворец иска да намаже нещо!! Аман от мухлясали царе!!!

2018.08.28 | 11:51

6
Помните ли как БРАДАТИЯТ КОЗЕЛ, МАДРИДСКИЯТ КОМАРДЖИЯ, се изтъпани пред цяла България(в национален ефир) и ЗАЯВИ, ЧЕ НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА КАКВИТО И ДА Е ПРЕТЕНЦИИ КЪМ БЪЛГАРИЯ?
Някой трябва да го припомни на тая гъгнеща подлога.
НО в интерес на коректността трябва да отбележа, че има едно много вероятно предположение: „Ако държавата вземе двореца „Врана”, ще стане резиденция на някои от тези, които икономисват от асфалта или на някой от олигарсите, а мотивът ще бъде, че държавата няма пари да го стопанисва“
Умник Гюро

2018.08.28 | 11:24

5
Другарят Фатмак Радев е решил по стара комунистическа традиция да прикрие престъплението на баща си... Но времената вече са други, Другарю Фатмак. Скоро и ти, и БКП/БСП ще си получите правата лопата и Марш в Сибир! Там си стройте комунизма под вещото ръководство на таварищ Путин.

2018.08.28 | 11:20

4
Защо повечето от хората в тази държава, все още не разбират, че не трябва да се вярва на нищо от това което говорят овластените. Изминалите 28 години го доказват. Истината е различна от това което се представя официално!
объркания ямболски простак като редуциран чичко-па

2018.08.28 | 11:20

3
Ей, царски блюдолизец, т.е. гъзолизец. Първо кажи и ти ли си на КГБ хранилка, или си на хранилката Мултигруп, Черепчето, Финландския посланик и др. от шайката национален капитал, респ. ДС мутрите и баш разбойници.
Пиперко

2018.08.28 | 10:19

2
Олимпи и така наречения "цар-комарджия" са с единият крак в гроба, обаче не се научиха да не пожелават чужди блага.....алчни, лъжливи, крадливи и гнусни боклуци.
Друг мошенник,че и нагъл!

2018.08.28 | 09:01

1
Абе Олимпи,ами твоят ”цар” докаран от Любен Гоцев(генерал от ДС) за да излъже за пореден път българският народ,с какво е по-различен? Върна се като цар-премиер,нещо като ”пържен сняг” за да прилапа имоти и гори,които да изсече и продаде дървеният материял в Гърция. То бива наглост,ама чак такава,че да дрънкаш тъпотии. Че синчето на царя не икономиса ли от асфалт,чрез португалска фирма(зад която бе той самият),пак от АМ Тракия?

Добави коментар

Водещи новини