Кабинетът спря присъединяването към АСТА

  • 15 февруари 2012 12:29

  • 1395
  • 1
Кабинетът спря присъединяването към АСТА
©

Министерският съвет прие решение за спиране на процедурата по сключването от страна на България на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането между Европейския съюз и неговите държави-членки, Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария и САЩ (АСТА).

С това на практика България спира всякакви действия по влизането в сила на споразумението, включително по ратифицирането му, съобщиха от правителствената информационна служба.

Решението за одобряване на АСТА бе прието на заседание на Министерския съвет на 16 ноември 2011 г. Споразумението беше подписано на 26 януари 2012 г. в Япония от ЕС и 22 държави-членки. Споразумението третира търговските аспекти на правата на интелектуална собственост, които са предмет на общата търговска политика на ЕС. Единствено наказателно-правните разпоредби на АСТА са от споделена компетентност на ЕС и на държавите членки. Ето защо Решението на Съвета за подписване на АСТА от ЕС е прието единодушно от всички 27 държави-членки през м. декември 2011 г. и страна по Споразумението са ЕС и нейните държави-членки.
За сключване и влизане в сила на Споразумението е необходимо съгласие от Европейския парламент и ратифицирането му от всички държавите-членки. Предстои обсъждането на АСТА от Европейския парламент, като непостигането на съгласие от него ще доведе до прекратяване на процедурата по сключването му.

Независимо, че АСТА още не е факт, в много държави-членки на ЕС, включително и в България, е налице загриженост сред гражданското общество относно прилагането на АСТА и защитата на гражданските права и свободи и по специално тези на потребителите в интернет. АСТА не налага изменения в действащото ни законодателство, но протестите срещу споразумението в много други европейски страни и у нас показват липсата на подкрепа сред широката общественост. В резултат, по информация от Постоянното ни представителство в Брюксел, Германия, Холандия, Кипър, Естония и Словакия все още не са подписали споразумението, като Германия вероятно ще изчака обсъждането в Европейския парламент. Правителствата на други страни като Полша и Чехия се обявиха за замразяване на инициираните процедури за ратификация до оценка на въздействието на АСТА.

Novini.bg
1395 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
andon651

2012.02.17 | 01:09

1
КУР за ACTA

Добави коментар

Водещи новини