Протестиращите в "Български пощи" искат среща с премиера

  • 08 август 2018 13:17

  • 655
  • 0
Протестиращите в "Български пощи" искат среща с премиера
© Pixabay

Протестиращите в "Български пощи" искат среща с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.
Това стана ясно от думите на обявилата гладна стачка Златка Младенова, служител в "Български разменно-сортировъчен център" и лидер на организацията на синдиката "Защита" в предприятието, по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА днес.


Младенова гладува от 30 юли заради спрени пари за клас прослужено време и ваучери за храна. Тя заяви, че макар парите да са изплатени след намесата на Инспекцията по труда и въпреки обещанията, не може повече да вярва на думи и никой не гарантира, че през следващите месеци няма да се случи същото.

Исканията са чисто синдикални, има много проблеми - ниски заплати, лоши условия на труд, помещения, в които температурата е висока, липса на работно облекло, посочи тя.
Според нея е необходима и пълна финансова ревизия за последните пет години.

Около 13 служители на предприятието са се присъединили към гладната стачка.

Милена Атанасова, зам.-председател на "Защита", заяви, че е нарушено трудовото законодателство и посочи, че полагаеми трудови възнаграждения са отнети на служители, които имат и без това ниски заплати.

Тя обясни, че мотивът на ръководството, че не са се присъединили навреме към колективния трудов договор, е неоснователен, защото колективният трудов договор няма нищо общо с получаването на полагаемите възнаграждения, което е регламентирано в Кодекса на труда. Според нея в абсолютно нарушение на трудовия закон ръководителят си е позволил да отнеме на хората полагаеми възнаграждения, а и се посяга на основни трудови и граждански права, включително и правото на свободно синдикално сдружаване. Атанасова уточни, че тези плащания са възстановени, след като е била сезирана и се е намесила инспекцията на труда.

Красимир Митов, председател на синдиката "Защита", посочи, че гладната стачка е крайна мярка на протест, за да бъде чут гласа им и исканията за свободно сдружаване, увеличение на заплатата, по-добри условия на труд, закупуване на лични предпазни средства и работно облекло. Получихме устни гаранции, на които служителите не вярват, искаме да видим това под някаква форма и някой да носи отговорност и да бъде гарант, обясни той.

Той припомни, че омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на е организирала среща между протестиращите и ръководството на пощите, но попита къде е министър Московски. Ще отнесем проблема до премиера, защото може да се стигне да гладуват не 13, а 1300 души, предупреди той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
655 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини