Румен Петков: АЕЦ "Козлодуй" е изправена пред заплаха от ядрена авария

  • 30 юли 2018 16:56

  • 5764
  • 14
Румен Петков: АЕЦ "Козлодуй" е изправена пред заплаха от ядрена авария
© АБВ

Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в сигнализира за редица смущаващи процеси и процедури в българската енергетика. Един от тях според него е свързан с обществена поръчка и откриване на процедура с пряко възлагане за АЕЦ „Козлодуй”, с което се посяга грубо върху интереса на българската държава, сигурността на централата и се обслужват чужди интереси, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

„Общо казано, ние ще дадем 3 млн. лв. на „Уестингхаус-Швеция“, за да ни напишат анализ колко е хубаво тяхното гориво. За това ние от АБВ се обърнахме към редица анализатори и те считат, че това е един експеримент, който представлява посегателство върху сигурността на двата блока, допълни той. Писмо от страна на тогавашния шеф на ЕВРАТОМ - Агенция по доставките Стаматиос Цалас от 2016 г. е изключително цинично и е ярък пример на политически рекет и демонстрация на зависимост на висш държавен чиновник“, посочи Петков. „При положение, че всяка ядрена централа има възможност да избира между френско, канадско, руско, американско ядрено гориво, този висш държавен чиновник да пише писмо, в което императивно разпорежда да се вземе ядрено гориво от „Уестингхаус-Швеция“, е цинизъм. Това е една от причините в Европа да се насажда евроскептицизъм, избиващ в евроомраза. Тук има или рушветчийство на много високо равнище, или форма на зависимост. За нас от АБВ е непонятно защо парламентарната комисия по енергетика не се противопоставя на това решение и то не е подложено на парламентарен контрол”, допълни той. Според него всички централи в Европа, които са работели с това гориво, имат проблеми от инженерно-техническо естество, което означава, че буквално държавата ни се използва като опитно зайче за тестване на ядрено гориво, което се е провалило веднъж в Чехия и в Украйна. “Ако българската държава не каже: „Не!”, то българските институции ще станат съучастници в създаване на предпоставки за сериозен ядрен инцидент в Козлодуй“, заяви председателят на АБВ.

Той сигнализира и за нередности в обществени поръчки, свързани с газопреносната мрежа. „На 2 март 2016 г. е открита процедура по обществена поръчка за изграждането на транзитен газопровод за Турция в участъка КС „Лозенец” до ОС „Недялско”. Този участък е с дължина 20 км. и е остойностен на 47 128 000 лв. без ДДС - по 2,5 млн. лв. на километър. Когато се изгражда 180-километровия колектор България – Гърция, той е определен на 290 млн. лв., което е 1,6 млн. лв. на километър. Значи някой краде 1 милион на километър или „Булгартрансгаз“ не знаят какво поръчват. Този някой в случая е „Главболгарстрой”, поясни Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в. „Поръчката е от март месец 2016 г., когато е подписан договор, срокът на изпълнение е 18 месеца, а в публичното пространство се обяви, че отсечката ще бъде открита и въведена в експлоатация на 2 август от министър-председателя. Забавяне с 11 месеца на най-скъпото газопреносно съоръжение в страната. Министър-председателят трябва да знае, че отива да открива обект, който е оскъпен с 25 милиона лева и някой ще си бърше ръкавите с него. Ако отива, трябва да знае откъде започва разпределението на тия 25 милиона. И тук големият въпрос е – защо в НС това не направи впечатление на никого?”, коментира лидерът на АБВ. По думите му обществената поръчка също се прави със специфични изисквания, на които да отговаря единствено „Главболгарстрой“, като същевременно има основание да счита, че са били предложени немски тръби и в последствие са били заменени с по-евтини. „Изключително смущаващо е предвидения ремонт и реконструкция на 4 газ станции, като три от тях вече са били модернизирани и открити през 2016 г.“, обяви още Петков.

„Това са компресорните станции в Странджа, Лозенец, Ихтиман и Петрич, които преди две години са били модернизирани на обща стойност над 200 млн. лв. Сега е обявена процедура за реконструкция на 3 от тях, на обща стойност 150 млн. лв. – Лозенец, Ихтиман и Петрич. Още повече, че две от тях вероятно ще бъдат изведени от газопреносния поток“, каза Петков.

Не на последно място той коментира приемането на една тежка лобистка поправка в Закона за енергетиката, която засяга стратегически интереси на България за реализиране на газов хъб. Те са свързани с концесията, която е единствено и само за добив на природен газ от икономическата ни зона в Черно море. „Концесионерът ни към този момент е „Петрокелтик“ ООД -Люксембург. Концесионерът през последната година системно не изпълнява концесионния си договор. Ние от АБВ ще настояваме в МОСВ да бъде направен сериозен анализ на извършеното и неизвършеното от него. Самият той преди няколко месеца е поискал прекратяване на концесията с аргумент, че не може да я изпълнява. Имаме основание да считаме, че в резултат на неустойки дължи на държавата десетки милиони”, подчерта председателят на АБВ. „Вместо да се вземат мерки, се прави промяна в закона, в която изрично се разрешава такъв тип съоръжения да могат да действат в перспектива. С тази промяна се обслужва стриктно интереса на концесионера, който вече е внесъл молба в КЕВР с искане за издаване на такъв тип лиценз“.

Петков е категоричен, че ще сезира МОСВ за тези нарушения, както и че има основание да се счита, че концесионерът не изпълнява екологичните норми и изискванията за изхвърляне на отпадните води със съдържание на цианид, олово и арсен и те до момента са били изхвърляни в Черно море.

„Даваме тези примери с цялото смущение, че са източник на корупционни практики. Обезпокоени сме от факта, че това също не смущава никой в Народното събрание. Това са парите на България и някой ги краде. Една част от тях с участието на 240 народни представители. БСП на първо място, подкрепени от ГЕРБ. Това, което коментирам, не е обект на парламентарен контрол. Значи в парламента няма опозиция”, категоричен бе Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в.

Филип Епитропов
5764 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2018.07.30 | 22:38

13
САЩ внасят 90 % от яденето гориво от Русия поради факта че Уестингхаус се провалиха в разработването на ново ядрено гориво ( заредиха две украйнски АЕЦ в Запорожието който аварираха поради дефект горивни пръти) сега е наш ред да бъдем бели мишки
kolxo

2018.07.31 | 11:57

14
Леле, добре че няма закон за фалшиви новини. Иначе ти, тоя горе на снимката и оня червен депутат с отровната софииска вода щяхте да сте в една килия.
Боби

2018.07.30 | 22:18

12
Няма отьрване от тези другари-спецалисти по всичко.Нагли и досадни.
Умник Гюро

2018.07.30 | 19:03

9
Всеки болшевик-терорист сънува терористични заплахи... Какво да се прави: професионална болест!
ПЕДАЛ ГЮРО

2018.07.30 | 20:54

11
ИБАН ОТ КОМУНИСТ

2018.07.30 | 20:31

10
всеки крадец-терорист сънува руски заплахи какво да се прави - професионална болест

2018.07.30 | 18:53

8
Руските реактори трябвя да работят с руско гориво. Шведите да си правят експериментите у дома си!
Аванти дилетанти

2018.07.30 | 17:45

7
Значи ако се купува от Русия всичко е почтенно, ако се купува от друг има рушветчийство?
Не разбирам логиката. Но знам, че АБВ са руска подлога. Изводът: както винаги при бивши и настоящи комунисти крадецът вика дръжте крадеца.

2018.07.30 | 17:44

6
Този глупак Антов какво прави до него.Аааааааааааааа и той е на хранилката !

2018.07.30 | 17:33

5
уестингХАОС по честен път не може да спечели сделка, само курвенски работят , смрадливи крадци

2018.07.30 | 17:28

4
Браво Румба, мачкай троловете крадливи!

2018.07.30 | 17:28

3
троловете на уестнигХАОС почнаха да квичат на умряло, искат Козлодуй на стане Фукушима
kolxo

2018.07.30 | 17:23

1
Я, тия на руската хранилка пак усетиха, че им дърпат килима под краката и се опявиха по телевизии и радия. Скоро и палатков лагер може да направят? Ъъъъъ ... не, по скоро ще платят да има 'спонтанен' протест по жълтите павета.

2018.07.30 | 17:27

2
ТИХО ТАМ ОТ АМЕРИКАНСКАТА ХРАНИЛКА. НЯМА ДА ИМА ЗА ВАС.

Добави коментар

Водещи новини