Боил Банов: Злонамерените действия не променят статута на сградата

  • 30 юли 2018 08:30

  • 3488
  • 2
Боил Банов: Злонамерените действия не променят статута на сградата
©

Изненадан съм, че пламнаха бившите "Царски конюшни" в София. Бесен съм. Безмислено е собствениците на такива имоти да ги палят, защото след това са длъжни да възстановят сградата в оригиналния й вид. Тази сграда се охранява по Закона за културното наследство. Това не значи, че трябва да я намажем с боя, която не гори. Това каза министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за в ефира на БТВ.

По думите му от 2014 г. има заповед да не се променя оригиналния вид на сградата. „Един от проблемите, заради, които не завършваме обявяването й за паметник от национално значение е неуточнената й собственост. Имаме инструментите в закона да я пазим като такава. Тази сграда дали вчера е обявена или днес, тя се съхранява по такъв начин и сега“, уточни министърът. „Това е обществена сграда“. 

„И аз съм бесен от това, което става. Болно е за всеки от нас да вижда стари сгради, които горят. Върша си работата и не чувствам персонална отговорност. Не виждам причини, заради които да подам оставка“, посочи министърът на културата.

„Ако сега дадем акт за предварителен статут, но след два месеца той ще падне в съда. Аз не обичам да правя популистки актове. Сега обаче ми се налага да го направя под обществения натиск. Смисълът е да защитаваме всеки ден и час. Имаме нужда от съдействието от общината за установяване на собствеността. Няма хипотеза да се случи нещо друго, освен да се възстанови във вида, в който е била. Тя е във възбрана. От година и два месеца съм министър и не съм допуснал да се промиени вида на сгради, обект на културата. Има проблеми и те са натрупани от 50-60 години. Стремим се цялата централна градска част на София е под възбрана“, увери министър Банов.

Той подчерта, че е безсмислено да палиш умишлено покрива на стара сграда. „Tова има смисъл, ако ще строиш нагоре етажи. В случая това няма как да стане. Аз работя, за да пазя и връщам статута. Аз статути не свалям. Правя го много отговорно“, увери министърът на културата.

„Злонамерените действия не променят статута на сградата“, категоричен бе Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за. „Законът ни е такъв, че е предвидил при зловредни действия от страна на собствениците, които след това те трябва да възстановят сградата в автентичния й вид“, каза още Банов.


 

 

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3488 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.07.30 | 11:42

2
Като е сграда от културното ни и историческо наследство, защо е със собственици, различни от държавата?!!! А сега - изненадани били и даже бесни!
Гост

2018.07.30 | 09:38

1
Уж не.може , пък после се оказва , че може ! Последния случай със сграда със статут , която измисленият мангалски ,,бизнесмен" , Киро Японеца бързо бутна в почивните дни !

Добави коментар

Водещи новини