Разработват рамково споразумение за договаряне на минималната работна заплата

  • 27 юли 2018 16:25

  • 2281
  • 0
Разработват рамково споразумение за договаряне на минималната работна заплата
© Булфото (архив)

Министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  се срещна с представители на национално представителните организации на работниците и служителите и на рабoтодателите, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

По време на разговора са били обсъдени по-нататъшните действия по изготвяне на Рамково споразумение за договаряне и определяне на минималната работна заплата и използването на други механизми за договаряне на цената на труда.

Срещата се е състояла днес в Министерството на труда и социалната политика. В разговора е участвала и заместник-министър Султанка Петрова и експерти на институцията.

Социалните партньори са изразили становище, че е необходимо да се намерят по-ефективни инструменти за договаряне на минималните възнаграждения в различните икономически дейности. Представителите на синдикалните и работодателските организации са се обединили около мнението, че това може да се случи чрез насърчаване на колективното трудово договаряне в предприятията и на браншово ниво с цел разширяване на неговия обхват.

В този контекст синдикалните организации са поставили въпроса за ратифициране от България на Конвенциите 151 и 154 на Международната организация на труда, които се отнасят за трудовите отношения в държавната служба и колективното трудово договаряне.

Министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  е представил информация за обсъжданите теми на неформалното заседание на министрите на ЕС по заетост и социална политика, което се състоя миналата седмица във Виена, Австрия. По време на форума е направен преглед на новите форми на заетост и влиянието на дигитализацията и роботизацията върху пазара и качеството на труда. В тази връзка министър Петков е предложил социалните партньори да излъчат свои представители, които да анализират въздействието на тези нови тенденции и в България.

Следващата среща на Министерството на труда и социалната политика със социалните партньори ще се състои в началото на септември.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини