Социалният министър призова протестиращите майки да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания (видео)

  • 24 юли 2018 16:24

  • 3362
  • 0
Социалният министър призова протестиращите майки да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания (видео)
© Булфото (архив)

Социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  призова протестиращи майки на деца с увреждания да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания. Той дойде до палатковия лагер на протестиращите майки край Народното събрание, за да поиска подкрепа, защото, по думите му, крайният срок за разработване на закона наближава, а от министерството искат всички групи хора с увреждания да бъдат удовлетворени.

Министърът каза, че е реалистично законът да бъде гледан в началото на октомври от Народното събрание, ако майките се върнат в работната група. Предложението ще бъде на Министерския съвет. Ще има и едномесечен срок за обществено обсъждане.

Той увери, че няма да почива през август, а следващото заседание на работната група ще бъде в понеделник. Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  изрази съжаление, че майките са получили текстове на законопроекта, които предварително не са били съгласувани с него, където те са открили отпадане на основното им искане за лична помощ. Той допълни, че в проекта, който вчера е гледан от експертите и ще бъде предложен на работната група в понеделник, се разписва личната помощ в закона от гледна точка на права, а доразписването й като социална услуга - в Закона за социалните услуги.

Той поясни, че в новия вариант се предлага финансова подкрепа, която да се структурира около линията на бедност, а не както е в момента - около гарантирания минимален доход. По-сериозна финансова подкрепа ще има за около 14 833 пълнолетни с тежки увреждания - над 90 процента, майките на част от които са от протестиращите. Личната помощ ще е в две форми - като асистентска услуга, която ще се развие в Закона за социалните услуги, и като парична помощ, когато потребителят не желае да има асистент или не може да му бъде осигурен такъв. Предлагат се и по-сериозни мерки за трудовата интеграция на хората с увреждания.

Посещението на министъра при палатката на майките на деца с увреждания съвпадна с разпъването половин час по-рано на палатка от страна на част от организациите на хора с увреждания, които заявиха, че реформа трябва да има, но за всички и тя не трябва да се случва под натиск и шантажи. Това беше причина майките на деца с увреждания да заявят, че в момента отговор на поканата на министъра не могат да дадат, защото, по думите им, властта позволява да се разпъват палатки, които са незаконни. Те обясниха, че за поставянето на техния лагер са чакали месеци наред разрешение.

Министърът отиде и при другата група протестиращи и поиска да се запознае с техните искания, като отбеляза, че поне с тях диалогът никога не е прекъсван и посочи, че за разпъването на палатка е разбрал при визитата си.

Майките на деца с увреждания настояват за Закон за личната помощ. Проект на закон беше разработен от протестиращите и от омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Той обаче не беше подкрепен от националнопредставителните организации на хората с увреждания, които смятат, че личната помощ трябва да е част от общ закон, който включва всички социални услуги.

Работна групи в Министерството на труда и социалната политика разработва такъв закон, както и Закон за хората с увреждания. Майките напуснаха работната група за разработване на Закон за хората с увреждания с мотивите, че в законопроекта не се предвижда лична помощ, каквото е основното им искане от седем години.

Майките протестират от началото на юни тази година, като почти в цялата страна вече има палаткови лагери. Те предвиждат и голям протест на 30 юли от 17.00 часа пред Народното събрание под мотото "Системата ни убива - Всички!", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини