Нинова: Порожанов да подаде оставка, всички действия на държавата при избиването на животните са незаконни (видео)

  • 17 юли 2018 10:53

  • 4549
  • 16
Нинова: Порожанов да подаде оставка, всички действия на държавата при избиването на животните са незаконни (видео)
© Novini.bg

Освен опасност от зараза, в момента имаме една по-голяма опасност - от гражданско неподчинение, от ескалиране на напрежение и от сблъсъци. Предупредих и специално се обърнах към г-н Цветанов: "Дайте всички да успокоим това напрежение". Имаме притеснение, че това напрежение може да избие в крайности, което ще бъде зле за България. Това каза на брифинг в кулоарите на парламента след извънредния председателски съвет заради чумата по животните председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, предаде репортер на Novini.bg

Не можеш да изправиш полиция срещу народ, насила да влизаш в домовете. Не можеш в 21 век да изправиш силата на властта срещу силата на вилите и мотиките, подчерта тя.

Имаме отговорност с мерки, действия закони да не допуснем в България да има гражданско напрежение, заяви Нинова.

По думите й всички действия на държавата във връзка с чумата по животните са незаконни. Запознаха ни със ситуацията. Обсъждахме досегашните действия на управляващите, както и бъдещите. Нашата позиция - оспорихме всички досегашни действия на правителството като незаконни на основание Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието. На това законово основание БСП смята, че всичко направено дотук е незаконно. Оспорихме и практическото изпълнение на предприетите мерки и отбеляза, че не се прави достатъчна дезинфекция, а стопаните не се информират. На чисто правно основание и на практически действия досегашните мерки на правителството са абсолютно неадекватни. Предложихме да си спазват законите на страната, да си свикат централната епизоотична комисия днес. Двамата министри да си подпишат заповед за мерки. Ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия на държавата са незаконни, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетения на тези хора, каза социалистката.

Искаме оставката на министър Румен Порожанов, да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев. Порожанов и премиерът Борисов носят лична отговорност за случилото се. Не получихме отговор на научното становище, издадено от центъра към МЗХГ, с което четири доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се изясни за какво точно става дума, заяви Нинова.

На председателския съвет ми обещаха, че докато се изясни дали има чума, ще предприемат мерки за карантина и дезинфекция в местата, за които има съмнения. Според Нинова всички политици трябва да застанат в подкрепа на стопаните и докато се изяснят обстоятелствата трябва да се предприемат мерки за карантина и дезинфекция там, където има съмнение за сега. Пълен контрол, карантинни мерки. Да се затвори, ако има огнище, за да не се разпръсва в страната. Ако има такова, каза Нинова. Тя посочи, че по време на съвета е обещано, още днес ще започнат с тези действия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4549 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
213

2018.07.18 | 12:15

16
Мръсна червена свиня-майка. Ще продаде децата си само и само да се докопа пак до кокала и да изсмуче още малко от кръвчицата на народа, гадни червени Б О К Л У Ц И

2018.07.17 | 18:49

15
Това чучело, започна отново стария рефрен, оставка. Няма срам, да подкукоросва хората в бедата им.
Йоан

2018.07.17 | 18:23

14
Ако бяха на власт БСП щяха да говорят съвсем друго, ДВУЛИЧНИЦИ! Какво да се спаси, има чума, боли и то много, но е ЧУМА - зараза е това. Тази жена, Корнелия, толкова е некомпетентна, била спасила козите, овцете, заедно с НЕЯ, чумата да изчезнат. ДОКОГА, ЩЕ Й ТЪРПИМ ФИЗИОНОМИЯТА И ПОДЛЪГВАНЕТО Й КЪМ НАРОДА?
Jon

2018.07.17 | 17:47

13
Kakva 4yma vlast imahtite sa im e padnalo predlagam im da prodalgat s izbivaneto na givotni v tsialata strana dosta fermi ima taka vsahtnost kat izbiat givotnite hte mogat da vkarvat odvan znaete li kolko goliama hte e pr4albata potkypite komidionite kvo im pyka za xorata 4e hte im izbiat jivotnite to 4e 4yma niama niama v xod e izbiane pogylovno navsiakade v stranata da jivee gerb

2018.07.17 | 12:27

12
Трябва всички да успокояваме това напрежение, след като не всички сме го създали?
млък

2018.07.17 | 12:24

11
свинска пача!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
СЕЛЯНКА

2018.07.17 | 12:04

10
Курнало ,като си от село и расла край Дунав ,приклана болна овца яла ли си ,риба от Дунава с обърнат котем яла ли си ? Стига плещори глупости и лъжи защото не си гражданка ,а от село и знаеш ,че чумата по животните е опасна ,без значение дали е черна африканска, или червена като теб.
50на50

2018.07.17 | 11:49

9
Беше Корна, стана Курна, но след това отношение и изказване по проблема вече е Говна.....
НИЕ

2018.07.17 | 11:38

8
Щом смятате , че не е правилно - вземете месо от тези овце и се нахранете . Нашите деца ли да го ядьт? Престанете !
Българин

2018.07.17 | 11:29

7
Вие алчни червени комунисти това можете да направите за да можете да сте на власт

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини