По-високият акциз за бездимните цигари мина в бюджетната комисия

  • 12 юли 2018 21:38

  • 6481
  • 1
По-високият акциз за бездимните цигари мина в бюджетната комисия
© БНТ

По-висок акциз за бездимните цигари - Парламентарната бюджетна комисия прие на първо четене законопроекта, който изравнява акциза на бездимните цигари с този на обикновените, но под условие. На коалиционен съвет управляващите се разбраха, че първоначално увеличението ще стигне до 40% от акциза на обикновените цигари, а дали ще има по-голямо увеличение, ще зависи от пазарния дял на бездимните цигари.

Повече пари за бюджета и по-малко пушачи. Това целят вносителите на законопроекта. Първоначално идеята беше до три месеца акцизът да се изравни с този на обикновените цигари. Но мнението на Обединените патриоти промени плана.

Достигнахме до извода, че това повишение на акциза трябва да се случи, но то трябва да е по-плавно. поради което ще предложим в изменение между първо и второ четене на този законопроект така щото акцизът да бъде в размер, който да достига до 40% от конвенциалния акциз, каза Менда Стоянова - председател на Комисия по бюджет и финанси.

И то от 1 октомври. Това ще обогати бюджета с между 5 и 6 милиона лева. А с колко още ще се повиши акцизът, ще зависи от пазарния дял на бездимните цигари, който се увеличава и се очаква догодина да стигне до 2%.

Нашият бюджет, който получава 2 мрд. лева от акциз на цигари, не може да се лиши от тези 2 мрд. без да има компенсационен механизъм, заяви Менда Стоянова, цитирана от БНТ.

От БСП искат акцизът да си остане 26% от този на обикновените цигари. Все пак идеята на ставките била да ограничи потреблението на вредни стоки, а в случая, ако бездимните цигари поскъпнат, хората щели си купуват по-вредните обикновени цигари. На същото мнение са и от Националната пациентска организация.

12% от смъртността в България се дължи категорично на употребата на цигари. Конвенционални цигари, посочи Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Вносителите обаче твърдят, че все още няма достатъчно достоверни изследвания колко по-безвредни са бездимните. А Обединените патриоти възроптаха, че няма повече и по-малко вредни тютюневи изделия. И ако производителите не искат да губят клиенти, просто да не вдигат цената.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6481 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
S

2018.07.13 | 01:15

1
PAK GLASUVAITE ZA BOKO

Добави коментар

Водещи новини