Започна Седмата среща на върха "16+1" (снимки+видео)

  • 07 юли 2018 09:49

  • 2371
  • 2
Започна Седмата среща на върха "16+1" (снимки+видео)
©

Започна Седмата среща на върха „16+1“ в София.

В нея участват лидерите на 16-те страни от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ - България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия, и на Китай.

 

Преди старта на форума Борисов посрещна лично председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в Националния дворец на културата.

 

„България има рядък шанс. Всеки един от присъстващите на срещата „16+1“ може да подобри отношенията си с Китай“, заяви премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. „Фактът, че този бизнес форум започва с 1500 фирми от всички страни, които са тук, точно отговаря на логото за задълбочаване на откритото, прагматичното сътрудничество за приобщаващ просперитет. Тази среща цели укрепването на Европа. Той не ни разделя – напротив, дава още повече възможности тези, които сме по-назад, по-късно сме се присъединили към ЕС, по-бързо да наваксаме изоставането. Да успеем да финансираме и завършим общи проекти за свързаност, по които няма пари по кохезионната политика или не представляват интерес за ЕС към момента“, заяви Борисов. „Мисля, че с тези си послания трябва да успокоим всички в Европа, които считат, че тези срещи не са полезни за Европа“, допълни той.

 

Министърът на икономиката Емил Караниколов отбеляза от своя страна, че впечатляващото присъствие на форума на представители на бизнеса от Китай и страните от Централна и Източна Европа е доказателство за нарастващия интерес и потенциала за развитие на още по-мащабното партньорство между компаниите от тези страни и реализирането на повече съвместни проекти. "Отдаваме важно значение на инициативата като много добра основа за разширяването на сътрудничеството с китайската страна в области от взаимен интерес, като високите технологии, инвестициите, индустриалното партньорство, смесените предприятия, селско стопанство, инфраструктура и транспорт, енергетика, туризъм и т.н.“, допълни той, като подчерта, че това ще са и основните теми на предстоящия бизнес форум.

Борисов не пропусна да коментира и темата за Балканите. Тя трябва да продължи да стои на дневен ред, заяви той. „Имаме огромни възможности. Западните Балкани не могат да се разглеждат като самостоятелни, защото за Гърция, България, Румъния, Хърватия, Словения, които сме в Европейския съюз, всеки един проект в инфраструктурата касае и тези страни. Затова благодаря, че на подобни срещи и Себастиан Курц, и Европейския съюз са изпратили своите представители, за да се знае, че това, което започнахме като тема „Западните Балкани“, продължава “, коментира Борисов. По думите му безспорно това е общ успех на целите Балкани. „Успяхме да се представим добре, имам предвид Балканите, и темата трябва да продължи да стои“, подчерта той, като допълни, че Балканите са пряко свързани със страните в Централна и Източна Европа. И всички ние заедно можем, повдигайки своя БВП, изграждайки, не само пътна инфраструктура, но и дигитална, да имаме рядък шанс. Китай гледа положително на тези процеси. И може всеки един от вас присъстващ тук да подобри и стокооборота, и взаимоотношенията си с Китай. Когато предлагаме на няколко страни един проект, който е важен за всички, мисля, че много по-лесно с колегата Ли Къцян да успеем да намерим финансиране“, допълни още премиерът ни, като благодари за присъствието и на представителите на Световната банка за възстановяване и развитие, които също имат перспективата да подпомогнат общите проекти.

Министърът на търговията на Китай Чжон Шан напомни пък, че през изминалите осем години бизнес форумът между страните от Централна и Източна Европа и Китай е станал важна платформа за сътрудничество между Китай и тези държави. Днешния делови форум е под мотото "Задълбочаване на откритото и прагматично сътрудничество за приобщаващ просперитет", допълни той и изтъкна, че в него участват над 1000 представители на деловите среди и правителствата от Китай и страните от Централна и Източна Европа.

 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2371 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.07.07 | 10:28

2
Китайците искат да ядат ориз със свинско и като дойдат при теб да си купят ориз да им дадеш и свинското на цената на ориза. Ама не става.

2018.07.07 | 10:20

1
КИТАЙ ПЪРВО ЩЕ ТРЯБВА ДА НАУЧИ ЧЕ ТУК Е БЪЛГАРИЯ Е НЕ СТАВА КАКВОТО ТЕ ИСКАТ, А КАКВОТО НИЕ РЕШИМ.

Добави коментар

Водещи новини