Нено Димов представи законодателни промени за намаляване на административната тежест

  • 05 юли 2018 17:32

  • 2342
  • 4
 Нено Димов представи законодателни промени за намаляване на административната тежест
© Булфото (архив)

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе представи днес пред депутатите от парламентарната Комисия по околната среда и водите промени в Закона за опазване на околната среда /ЗООС/, с които се цели облекчаване на административната тежест за гражданите и бизнеса. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

С промените се обединяват три от най-тежките разрешителни режима в областта на околната среда, е посочил министърът. Урежда се възможност за обединена процедура при инвестиционни предложения, които подлежат едновременно на задължителна ОВОС, комплексно разрешително и/или доклад за безопасност. Възложителите ще имат възможност да избират дали трите процедури да вървят заедно или поотделно. 

В общата процедура се събират и оценяват изискванията по трите процедури само в рамките на ОВОС. Това води до намаляване на общата продължителност с два или три пъти. Намалява се и броят на изискваните документи, предоставяни по служебен път, както и срокът за издаване, преразглеждане и актуализиране на комплексните разрешителни. Намалява се и срокът за определяне на приложимата процедура при планирани промени в работата на инсталации с издадено комплексно разрешително. Постига се облекчаване на бизнеса и насърчаване прилагането на доброволни ангажименти по опазване на околната среда чрез схемата EMAS и схемата на ЕС за екомаркировка.

Министър Димов е представил и предложените във връзка с изменението на ЗООС изменения в Закона за водите, целящи намаляване на административната тежест. Предлага се въвеждане на нов, работещ в европейските държави подход за опазване на водите за питейно-битово водоснабдяване и водоснабдяване за производство на храни, лекарствени и козметични продукти, съобразен с европейското законодателство.

Радина Лазарова
2342 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Министър-лобист

2018.07.05 | 20:07

2
Най-големия лобист в това министерство за последните 10 години. Същевременно с това го е страх да отговаря на въпроси и се крие от репортери. Оставка!!!
Аре!

2018.07.05 | 21:20

4
Ей сегинка!
Ивчо

2018.07.05 | 20:18

3
Иска да улесни една офшорка, на която всички знаем собственика, по-бързо да си прокара инвестицийките на Бaнско.
Peshko

2018.07.05 | 19:39

1
Всички знаем какъв плyжек си!

Добави коментар

Водещи новини