Йорданка Фандъкова: В цяла София се прави мащабна модернизация на транспортната инфраструктура (видео)

  • 05 юли 2018 08:22

  • 2376
  • 3
Йорданка Фандъкова: В цяла София се прави мащабна модернизация на транспортната инфраструктура (видео)
©

Вчерашният дъжд не беше екстремен като онзи от миналата седмица. Отзовали сме се на няколко сигнала след дъжда. Проблемът с наводненията ще се реши, когато се изгради цялостна канализация. В такива случаи най-важна е превенцията, затова непрекъснато почистваме шахти и оттоци. Канализацията в централната градска част е на около 100 години. По време на рехабилитациите подменяме и канализацията. Това каза кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска в ефира на БТВ.

"Все още е възможно да се строи с т. нар. изгребни ями – за мен законът трябва да забрани такава възможност, това се оказва проблем в проливните дъждове". По думите й за последните години са инвестирани много средства в обновяване на инфраструктурата. „Изградени са над 200 км. канализация и водопроводна мрежа. Това е много сериозна инвестиция, която не се вижда, защото е под земята. Тази година изграждаме около 50 км водопровод и канализация. 4 км. канализация, 12 км. водопровод се изграждат в кв. „Симеоново“ – около 7 млн. лева са инвестирани там до сега“, допълни тя.

Столичният кмет коментира и на какъв тап е строителството на третия лъч на метрото, както и дали има възможност да се пусне предсрочно. „Графикът, който сме направили е изключително стегнат. Това е огромен обект и е много важен за София. Над половината от тунелите са пробити. 8 км. с 8 метростанции ще бъдат готови до края на 2019 година. Още 4 км. с 4 метростанции ще са готови в началото на следващата.“, разясни тя.

На въпрос дали новите метровлакове не са твърде малки и неудобни, Фандъкова заяви: „Влаковете са нови, модерни и енергоспестяващи. Те са от най-ново поколение. Очакваме пускането им с нетърпение“.

Фандкова каза още, че по време на ремонтите в цяла София се касае за мащабна модернизация на транспортната инфраструктура и разширение. Тя отбеляза също, че тежките процедури по отчуждаване на терените забавят строителството.

„Ремонтират се тротоарите по ул. Московска, освобождаваме ги от коли. Ще продължим при участъка край храм-паметника "Александър Невски". Малко са притеснени колегите, но за нас е важно да се освобождават тротоарите от пешеходците“, каза столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

"Участъкът край "Ал. Невски" ще бъде изцяло пешеходен. Местата за коли намаляват и ще са зад храм-паметника", добави тя. На въпрос за евентуален ремонт в участъка около ул."Солунска" и бул."Христо Ботев", Фандъкова каза: "Правим процедура и предвиждаме такъв ремонт, ако не тази година, то другата".

Относно изграждането на детска градина в ж.к."Манастирски ливади", която е обещана от 2015 г., кметицата заяви: "Със сигурност тя е проектирана, имаме финансиране за това и започваме около края на тази година. В кв. "Кръстова вада", където няма никаква, вече се строи. Тази година откриваме три нови, започваме цялостна реконструкция и строителство на девет други. Отделили сме цели 9 милиона лева за новите и над 23 милиона са осигурени са строителството на новите девет".

Запитана защо детската площадка в Манастирски ливади, за която бе обещано да е готова за 15 дни, се бави вече месец, Фандъкова каза: "Работата спря заради обилните валежи и тъй като в момента има няколко проекта за самата детска площадка, които се обсъждат. Кметът на района ще трябва да одобри този проект, който хората изберат, за да са доволни. Важното е, че отвоювахме този проект, беше си цяла битка".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2376 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
мишо

2018.07.05 | 10:56

3
Само дето забрави да споменеш нещо за Качеството и за Плана за последващите ремонти на ремонтите.
Българин

2018.07.05 | 10:19

2
Бул. България - кога ????

2018.07.05 | 09:37

1
В цяла София не може да се мине, столицата е парализирана от тъпотата на седесарската мутро-власт, трещят яки пневматчини чукове, бучат мощни изкопни машини, псуват се на мама родените при демокрацията интелигенти.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини