Започва изготвянето на нова Национална стратегия за борба срещу наркотиците

  • 03 юли 2018 10:57

  • 977
  • 1
Започва изготвянето на нова Национална стратегия за борба срещу наркотиците
© Булфото

Сформирана е голяма група от специалисти, които започват изготвянето на нова Национална стратегия за борба с наркотичните вещества и прекурсори за периода 2019-2023 година. Това обяви в Бургас заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. В морския град той участва в кръгла маса "Наркотиците - риск за бъдещето. Как да спрем пътя им към младите българи?".

Ципов каза, че МВР отчита сериозната опасност, която представлява трафикът на наркотици през държавните граници и разпространението му в страната, застрашаващи бъдещето на младите хора. Заместник-министърът информира, че през първите 5 месеца на годината са иззети 236 кг хероин, 23 кг кокаин и други. Той допълни, че на първо място по важност е подкрепата на всички мерки и действия на ниво училище, за да не се стига до казуси за трафик, разпространение и употреба на наркотици.
Нови видове наркотици постоянно навлизат в страната. Тяхното производство е поевтиняло и това води до употребата на съставки, които са изключително вредни и опасни за човешкия организъм дори и в употребата им на минимални количества. Сега сред младите е популярна така наречената дрога "весел чай", каза по време на дискусията директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов.

Последният инцидент с този вид дрога е преди три дни, когато деца на 12 и 13 години са били приети в Спешното отделение на УМБАЛ-Бургас. Става въпрос за обикновен чай, третиран с химични вещества, чието съдържание засега остава неясно за химическите лаборатории. Разследването по случая все още не е приключило.
В рамките на дискусията бе отправено предложение от Виолета Илиева, началник на Регионалния инспекторат на образованието да бъдат потърсени средства за създаване на Национална програма за превенция и борба с наркотичните вещества по аналогия с тази на Община Бургас, която е изключително успешна и е обхванала широк мащаб лица и институции.

В дискусията "Наркотиците - риск за бъдещето. Как да спрем пътя им към младите българи" участваха и представители на Районна и Окръжна прокуратура, на неправителствени организации, педагози.

Последвайте канала на

Нора Виткова
977 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Румен

2018.07.03 | 11:41

1
Който внася наркотици,и др.забранени да му се взема БГ граждансвото и вън от България.Да ходи в Колумбия,и нкога да се връща.

Добави коментар

Водещи новини