Създават българо-румънска група от експерти, за да проектира нови мостове над река Дунав

  • 29 юни 2018 15:00

  • 1910
  • 0
Създават българо-румънска група от експерти, за да проектира нови мостове над река Дунав
© Булфото (архив)

Ще бъде създадена българо-румънска експертна група на ниво заместник-министри, за да се положат реалните основи по проектиране, търсене на финансови източници и създаване на проектна компания за изграждането на нови мостове над река Дунав. Това съобщи в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е, след като се срещна в крайдунавския град с вицепремиера и министър на регионалното развитие и държавната администрация на Румъния Паул Станеску.

Нанков обясни, че в меморандума между България и Румъния от 2014 г., в който са заложени за изграждане два моста над река Дунав - при Никопол-Турну Магуреле и при Силистра-Кълъраш, ще бъде включен и нов мост между Русе и Гюргево.
По думите му проблемът е осигуряването на финансов ресурс и ускоряването на процеса, защото подобен инвестиционен проект отнема от началото до реалното му изпълнение минимум седем-осем години. Един от вариантите е да се търси европейско финансиране, ще се работи също по линия на публично-частното партньорство или на смесеното финансиране, в което с част от средствата ще участват и двете държави.
Според Нанков по обективни критерии приоритетно третият мост трябва да бъде изграден при Русе-Гюргево. Една от причините е непрекъснато увеличаващият се трафик. По думите му сегашният мост "изнемогва". Тенденцията през последните три години е увеличаване на трафика на тежкотоварни камиони с 10-15 процента на година. Средно около 5000 камиона преминават през моста на денонощие.
Нанков каза още, че има заявен интерес от страна на китайски инвеститори за изграждането на автомагистралата Русе-Велико Търново, за тунела под Шипка и за трети мост при Русе-Гюргево.
Той обясни, че ако новият мост бъде изграден по линия на публично-частното партньорство, то инвеститорът ще избере едно от трите предложения - според финансовата логика и възвръщаемостта на вложените средства.
Според Паул Станеску изграждането на нови мостове над Дунав между България и Румъния трябва да се ускори, защото те не са само за народите на двете държави, а за цяла Европа.
Двамата с Нанков са обсъдили и проблема с корабоплаването по река Дунав през летните месеци, когато нивото спадне.
По повод на регистрираното огнище на африканска чума по свинете край Тулча, Румъния, Станеску коментира, че държавата е предприела всички мерки срещу разпространението на болестта, като е привлечена и армията.
По повод на международния ден на река Дунав Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е и Паул Станеску откриха в Русе изложба с най-добрите снимки от конкурса на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, който бе на тема "Една река - десетки райски кътчета". Двамата наградиха и победителите в надпреварата.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1910 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини