Бойко Борисов: Много стриктно изпълняваме ангажиментите си и инвестираме в образованието (видео)

  • 26 юни 2018 15:28

  • 2057
  • 2
Бойко Борисов: Много стриктно изпълняваме ангажиментите си и инвестираме в образованието (видео)
©

Няколко неща са важни да отбележим за срещата днес. Безспорно е, че преди години, когато рекламирахме България, казвахме пред инвеститорите: „елате, защото имаме евтина работна ръка“. Сега казваме: „елате, защото имаме квалифицирана работна ръка“. Вече трайно няколко години държим стабилен ръст на БПВ около 4%. Затова ни трябва квалифицирана, добре подготвена работна ръка. В тази сфера извадихме като приоритет образованието, преквалификацията, квалификацията. Това е процес, който трае години". Това каза премиерът Боойко Борисов по време на конференцията за зближаване на заплатите в Европа.

"Тази учебна година успяхме да вкараме над 22 000 деца, които изобщо не са ходили на училище, какъв конкурент ще бъдат на пазара на труда. Затова в тази сфера полагаме огромни усилия“, заяви Борисов. Той уточни, че над 700 млн. лв. са за образователна инфраструктура. „Затова взехме решение за двойно увеличение на заплатите в тази сфера и го правим. 15 млн. лв. повече за БАН. 10 млн. лв. за СУ „Св. Климент Охридски“, все в сфера, която искаме да подготвяме максимално конкурентоспособна работна ръка. Години наред се източваше работната ръка от бившите соцстрани, примамвайки с по-висока заплата. Получи се огромен отлив на работна ръка и никой не протестира срещу българките лекари, медицински сестри, които отидоха на Запад, а казват: „вземете си ромите“. Това справедливо ли е? Тогава се получава застаряващо население, идват синдикатите и казват: „добър ден, с колко ще вдигнеш пенсиите?“, добави той.

Според него България е доказала, че 22 години може да работи във валутен борд. „Имаме стабилен фискален резерв, огромен златен резерв, който пазим. Какво не ви харесва?“, попита той. По думите му безработицата е под 6%. „Намалихме на 25% външния дълг. Къде е рискът за чакалнята за еврозоната на България. Нула. Егоизъм има, да. Начинът, по който работите в момента, ще счупите Европа и това невероятно създание, което е ЕС, ще бъде торпилирано накрая и то само заради егоизъм“, подчерта премиерът“, каза още Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

" Наказателните процедури срещу Полша и Унгария няма да доведат до добро. Какво да направи Македония повече? Името си смениха хората. Представяте ли да трябва да сменяте името на Франция, Германия, Полша. И това направиха, и договор с България подписаха, ама идвали евроизбори и сега не е моментът. А кога ще е моментът“, попита премиерът.

По думите му много стриктно България изпълнява своите ангажименти. "В нашия мандат средната работна заплата ще бъде 1500 лв., 650 лв. - минималната. Структурата на икономиката променихме. Нямаме нито една претенция. Инвестираме в образование, образователна инфраструктура", отбеляза Борисов.

"Вече съм трети мандат. От години ходя на Европейски съвет, следя процесите. Наказателните процедури срещу Полша и Унгария няма да доведат до добро. Виждате как изборите в отделните държави вече започват да изброяват партии, за които преди 2-3 години не искахме да чуем, но вече излъчват премиери. Похарчихме тонове керосин да ходим и да се връщаме до Брюксел без нищо да правим, просто да си говорим. България предложи конкретен план за миграцията. 100 пъти говорих с Виктор, с Ангела, с баварския премиер. Няма как да стане със сила. Нямам вода и олио да ви смеся да видите дали ще се смеси. Няма да се смеси, колкото и да го джуркаме", коментира той. "Ескалацията във въоръжението. Модерно е да кажем, че ще вдигнем на 2% разходите. Знаете ли колко трилиона ще отидат за въоръжение. Кой премиер ще се изправи и ще каже дайте ни на нас мигрантите? Повторихме това, което 2015 г. протоколирано съм казал", каза още премиерът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2057 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.06.26 | 17:55

2
НЕОБРАЗОВАНИЯТ ПРОСТАК ЩЕ СЕ ГРИЖИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО.НЯМАМ ДУМИ.СИГУРНО ЩЕ НИ ОБРАЗОВА С ВИНЕТУ.
сироко

2018.06.26 | 16:07

1
а резултат нема, а сега де............калпав материал

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини