НС на БСП застана твърдо зад Нинова, подкрепиха и модернизацията на армията (обновена+видео)

  • 10 юни 2018 15:49

  • 4598
  • 7
НС на БСП застана твърдо зад Нинова, подкрепиха и модернизацията на армията (обновена+видео)
©

Националният съвет на БСП застана твърдо зад лидера си Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за срещу ревизия на позицията по Истанбулската конвенция.

Това обяви Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро и съпредседател на Съвета външна политика, международна дейност, отбрана и сигурност към Националния съвет на партията. "Пленумът ни показа забележително единство и няма да има никаква промяна в нашата позиция. Това е тема, която среща пълно разбиране в по-голямата част от обществото и нашата партия", допълни той.

Социалистите са приели и декларация до ПЕС в подкрепа на българските превозвачи, съобщи след обсъждането на темата на пленума евродепутатът Петър Курумбашев. "Смятаме, че е особено важно БСП в този момент да представи своя позиция пред ПЕС", каза още той и напомни, че позицията може да бъде атакувана в залата на европейския парламент.

Атанас Зафиров коментира и темата за модернизацията на армията. "Общото мнение е, че БСП няма как да стои в страни от този процес. Дискусията продължава и в момента. За това ще се въздържа да влизам в детайли по позицията. Това е позиция, която за пореден път ще потвърди ангажимента на БСП към процесите на модернизация и развитие на армията. Точно в този дух бе и декларираната подкрепа от народните представители на БСП за проектите за модернизация на армията. Нашата подкрепа обаче е под условие. При най-малките съмнения за корупционни практики и отклонения от параметрите на проектите, ние сме готови да гласуваме по различен начин от този, който гласувахме в петък в парламента", категоричен беше Зафиров.

 От пресцентъра на БСП изпратиха малко по-късно съобщение до медиите, от което стана ясно, че Националният съвет на БСП подкрепя модернизацията на българската армия. "Със 72 гласа за, 2 против и 1 въздържал се Националният съвет на БСП прие на днешното си заседание по принцип позицията за подкрепа на модернизацията на българската армия и възложи на Съвета по външна политика и отбрана да я допълни с направите от членовете на Пленума предложения. Те ще бъдат включени в окончателния вариант. 

Предложената позиция подкрепя проектите за модернизация на българската армия при условие, че разходите за отбрана не надвишават 2 % от БВП, и реализирането й се осъществява посредством офсетни програми и индустриално сътрудничество.  

В приетата позиция се казва, че БСП ще настоява инвестираните средства за закупуване на ново въоръжение и техника да се върнат в България по примера на страни като Полша и Румъния. От БСП считат, че българската отбранителна промишленост трябва да заеме мястото си в процеса на изграждането, развитието и поддържането на отбранителните способности. В документа се подчертава, че български фирми трябва да се включат в процеса на придобиване на въоръжение и техника и в поддържането на платформите през пълния им жизнен цикъл. Изтъква се и все по-голямата необходимост да се търси трансфер на технологии, което ще осигури развитие на националната индустрия. 

Документът още гласи, че процесът на придобиване на нови способности и модернизиране на българските въоръжени сили трябва да бъде осъществяван прозрачно, при пълен контрол и отчетност. В същото време, увеличените разходи за отбрана не трябва да отнемат от парите за здравеопазване, образование, социални дейности и всички други, системно недофинансирани сектори на българското общество. Според позицията това може да стане само с икономически растеж, борба с паралелната държава, независимо правосъдие и силни правоохранителни органи", пише в съобщението.

 По време на самия пленум Нинова отправи поредните нападки срещу премиера Бойко Борисов. "През първия си мандат Борисов бе отмъстителят, който обещаваше да вкара в затвора всички престъпници и виновници за кражбите на прехода. Нищо такова не се случи. През втория си мандат бе строителят на магистрали и пътища. От доклада на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата става ясно, че пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали. В проучването страната ни е поставена на 93 място по качество на пътищата. и тази мисия на Борисов не е  изпълнена. Днес той е в ролята на обединител  - обединява Западните Балкани, обединява Европа с Русия, а не може да си обедини министрите в собствения си кабинет - Валери Симеонов обвинява Ангелкова в корупция и сезира главния прокурор, а българският народ е по-разединен отвсякога". Това заяви председателят на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за на днешното заседание на Националния съвет на партията. По думите й БСП е готова с алтернатива - "Визия за България", която да представи 21 юли на национално съвещание. Тя уточни, че по проекта работят съветите към националния съвет на партията, както и експерти, които не са част от тези органи. Също така във визията ще бъдат включени и предложения на учените от БАН, които вече са представили на левицата свови предложения за политики и решения.

Нинова коментира и друга актуална тема - измамите в българските митници. "Времето показва истината. На вота на недоверие към управляващите проблемите със системата БАЦИС бяха един от акцентите ни. Тогава ни критикуваха, че не сме били достатъчно аргументирани. Сега, няколко месеца по-късно, доклад на ОЛАФ установява точно това - подправени данни и фиктивно преминаване на товари", обясни Нинова. Тя се позова на европейската служба за борба с измамите, че "в системата са били подавани данни за товари, които фиктивно преминават транзитно от Полша, Унгария, Германия, Франция, Литва и Словакия, за да достигнат Сърбия и Турция. Сръбската и турската страна са съобщили, че такива товари не са пристигнали на място. Разследването е обхванало 110 случая". Нинова припомни, че тогава именно от БСП са сезирали институциите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4598 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2018.06.10 | 21:25

7
КАТЕГОРИЧНО НЕ НА ИСТАМБУСКАТА КОНВЕНЦИЯ.

2018.06.10 | 21:19

6
За каква подкрепа ми говорите, нали като си отиде Нинова и техните места ще изстинат.

2018.06.10 | 16:52

3
Долу седесарската педерастия, сините да заминават в Истанбул.

2018.06.10 | 18:04

5
в истамбул много манафи има, по добре отчелник в гората

2018.06.10 | 17:13

4
Твърда ПРОСТОТИЯ
х

2018.06.10 | 16:40

2
твърдо Нье
Наталья

2018.06.10 | 16:38

1
Здравейте)
Аз съм много привлекателно и секси момиче.
Харесва ми да пътувам
Търся човек, който да ме покани.
Покажете страната или града.
Моите интимни снимки на сайта >>>> http://lovechat.usa.cc

Добави коментар

Водещи новини