Мая Манолова призова депутатите да прегледат предложенията си за промени в Кодекса за социално осигуряване

07 юни 2018 14:35

Мая Манолова призова депутатите да прегледат предложенията си за промени в Кодекса за социално осигуряване
© Булфото
1916 2

Ръководството на Агенцията по заетостта ще изпрати екипи за намиране на заетост на миньорите в Бобов дол, които предстои да бъдат съкратени. Това каза пред журналисти в Кюстендил омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на

Според Манолова експертите ще разгледат всеки един конкретен случай, за да бъде оказана подкрепа за започване на работа в региона на 400-те подземни работници, които ще бъдат освободени от средата на следващия месец. 

Според Манолова, по-големият проблем ще възникне за миньорите, които ще трябва да се пенсионират.

"В края на миналата година, народните представители промениха закона, с което се отнема правото на миньорите, съкратени от закриващи се рудници да се пенсионират при определени преференциални условия", припомни омбудсмана, цитираха от БТА.

"Жалко е защото, една част от миньорите, които сега ще бъдат съкратени, са работили реално по 20 години под земята, а сега за да се пенсионират ще трябва да чакат вместо навършването на възраст от 45 години още 10-12 години", каза Манолова. Тя посочи, че е внесла предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, но народните представители не са ги разгледали. 

Това, което ще се случи е изключително несправедливо. Веднъж тези хора ще бъдат лишени от работните си места, а втори път - няма да могат да се пенсионират, допълни Манолова. Тя апелира към депутатите да разгледат внесения от нея законопроект.

Около 400 миньори остават без работа заради закриването на последния работещ подземен рудник в Бобов дол, съобщиха от мината. Причина за ликвидирането на подземния въгледобив е изчерпването на залежите и нерентабилността на сектора.

След сключено споразумение между синдикатите и ръководството на мината, съкращаването на работниците ще става поетапно от 17 юли до края на годината. 

След закриването на подземния рудник остава да работи само открития "Христо Ботев", където работят около 300 души. Рудниците "Фундаментал" и "Бабино" бяха затворени през миналата година, като освободиха около 650 миньори.

Радина Лазарова
1916 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.06.08 | 05:00

2
Кога ще чуем за Костинброд?

2018.06.07 | 14:42

1
кибик...

Добави коментар

Водещи новини